MENIU

Ce se întâmplă în celula secretă a NATO pentru livrarea armamentului necesar ucrainenilor

Sursa foto: Captură video / BBC

Centrul principal european în care puterile occidentale își coordonează eforturile pentru a organiza livrările de armament pentru Ucraina se află în mansarda unei cazărmi a Statelor Unite din orașul german Stuttgart. Acolo, zeci de militari din 26 de națiuni lucrează zi și noapte pentru a livra la timp armamantul necesar ucrainenilor. 

Din această încăpere, aliații occidental au ajutat deja la livrarea de arme și muniție în valoare de aproape 8 miliarde de dolari către forțele armate ale Ucrainei. Vorbim de o cantitate de 66.000 de tone, scrie BBC.

Aproape tot ce se întâmplă în Cazarma Patch este un secret foarte bine păstrat. Jurnaliștii BBC care au fost primiți în cazarmă nu au avut voie să își ia aparatele electronice cu ei și nu au avut dreptul de a filma sau de a vorbi cu ucrainenii care participă la Celula de Coordonare a Donatorilor Internaționali (CCDI).

Personalul militar din zeci de țări trudesc aici, trântind telefoanele și lucrând din fața calculatoarelor. Printre ei se regăsește o echipă restrânsă din Ucraina condusă de un general cu trei stele. La începutul fiecărei zi, generalul ucrainean transmite ce provizii mai are nevoie țara sa. Situația din Donbas pare sumbră, dar la Stuttgart lumea este mai degrabă agitată decât panicată.

În jurul unui set de mese de lucru o echipă încearcă să găsească provizii. Uneori ei identifică o țară dispusă să ofere arme, dar trebuie apoi să găsească o altă țară de unde să obțină muniția sau mijlocul de transport pentru aceste arme.

Acum există o bază de date unde ucrainenii pot să își înșire prioritățile. Națiunile donatoare pot apoi să acceseze aceste informații și să decidă ce sunt dispuși și capabili să ofere.