Ce se întâmplă în aceste momente cu Florin Piersic. Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre riscurile operației și șansele de a trece cu bine peste această cumpănă
Maestrul Florin Piersic a iesit in urma cu scurt timp din operatie. Medicii de la Spitalul Foișor din Capitală i-au înlocuit proteza de la genunchi pentru a scăpa de infecție. Starea lui de sanatate este insa in continuare una gravă. Într-o intervenție la Realitatea Plus, doctorul Tudor Ciuhodaru, coordonator UPU, Spitalul Clinic de Urgență Iași, a vorbit despre șansele actoirului de a se recupera după această operație.
Medic cu o experiență impresionantă, Tudor Ciuhodaru a spus cum vede ce se întămplă în aceste momente cu marele actor, și dacă aceste intervenții extrem de invazive pentru starea în care se află Florin Piersic sunt la acest moment ceea ce trebuiie făcut sau nu.
„Haideți să o spunem de la început: Vorbim de un pacient de peste 65 de ani, cu imunodeficiențe, pentru că diabetul este un factor care poate creste riscul de infecții oriunde în corp, care primește o astfel de infecție, fie pe cale cutanată. Stafilococul, să știți, exista pe pielea multora dintre noi și chiar si în nasul multora dintre noi, poate intra încet-încet în articulații, poate să fie introdus acolo printr-un traumatism, poate ajunge și pe cale sanguină, și haideți să ne gândim și la perfuzia aceea, la branulă. Se pun perfuzii și în câmp în lumea asta și nu sunt probleme, iar pe de altă parte sunt foarte multe și în secțiile de terapie intensivă.
O astfel de infecție gravă localizată la nivelul unei proteze articulare trebuie îndepărtată pentru a avea șanse de a supraviețui pacientul.
Mihai Albu, diagnosticat cu o boală cruntă. Designerul a fost operat recent
Standardul de aur în medicina de urgență înseamnă îndepărtarea factorului infecțios. Adică a protezei infectate. Evident că dacă ai resursele sau nu ai modalitățile de a îndepărta acea proteză să încerci și cu tratament antibiotic, dar el este greu penetrabil în articulații, și există o sumedenie de germeni foarte rezistenți la antibiotic.
Așa că șansele de a fi eficient un astfel de tratament sunt suficient de reduse, iar dacă este nevoie de administrarea lui, e vorba de durată, patru, șase saptamâni sub monitorizare clinică permanentă, iar în momentul în care starea clinică se agravează este obligatoriu de intervenit chirurgical”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru.
Cât de riscantă este această intervenție chirurgicală având în vedere și problemele pe care le are actorul Florin Piersic, probleme cardiace?
„Intervenția pentru a scoate aceasta proteză, de a introduce acel ciment, special cu antibiotic pentru a vindeca articulațiile, este destul de laborioasă. Este importantă din punct de vedere chirurgical, dar care supune organismul la un stres important.
Mai țineți minte, președinții României s-au tratat prin străinătate. Eu mă întreb, dacă pentru un mare actor al neamului românesc au fost nevoie de atâtea plimbări printre spitale, cum este pentru românul obișnuit”, a mai adăugat medicul.
Ce înseamnă pentru Florin Piersic această plimbare între spitale?
„Plimbarea asta înseamnă un prognostic înrăutățit, înseamnă lucruri care nu se pot face așa cum ar fi trebuit să se facă. Evident că o intervenție nu se poate face într-un anumit centru din motive obiective, pacientul este transferat în zona în care poate beneficia de maxim de tratament, și este și dreptul familiei de a solicita mutarea intr-un alt centru medical, pentru a avea o altă abordare terapeutică”, a mai spus Tudor Chiuhodaru.
Florin Piersic a fost operat și se află la secția de Terapie Intensivă