MENIU

Ce se întâmplă dacă leşini şi nu te trezeşte nimeni? Este mai grav decât credeam

Starea de leşin survine în momentul în care fluxul sanguin către creier este redus, cauzând pierderea cunoştinţei, de regulă pe o perioada foarte scurtă.  Trebuie să ştim că leşinul poate să apară fără vreo semnificaţie anume, dar şi că el poate să fie cauzat de o anumită problema gravă de sănătate. 

Dacă simţi o stare de slăbiciune accentuată aşează-te pe un scaun sau întinde-te în pat. Dacă te aşezi pe scaun, apleacă-ţi capul şi prinde-l puţin cu genunchii.

Dacă starea de leşin apare rar, după ce n-ai mâncat până la ora 4 după-amiază sau când în faţă ta se produce un accident de maşină, nu e nevoie să mergi la doctor.

Consultaţia se impune când leşinurile devin dese, fiindcă poţi descoperi o boală cardiovasculară, o problema neurologică sau de metabolism într-o faza incipientă, deci tratabilă. Dacă iei deja medicaţie, în special antihipertensive, e foarte probabil să fie schimbată după ce vei poveşti doctorului despre aceste leşinuri, scrie eva.ro.

Dacă o persoană de lângă ţine leşină, cum acorzi primul ajutor?

1. Poziţionează victima pe spate şi ridică-i picioarele până la nivelul inimii, dacă este posibil;

2. Verifică căile aeriene pentru a elimina posibilitatea unei obturatii şi fii atent/a dacă victima vomită;

3. Verifică respiraţia şi orice mişcare;

4. Compresele cu apă rece aplicate pe frunte;

5. Dacă victima respiră, restabileşte fluxul sanguin ridicându-i picioarele desupra capului. De asemenea, îndepărtează cureaua sau articolele de îmbrăcăminte foarte strâmte;

6. Dacă victima nu-şi revine într-un minut şi rămâne în continuare inconştienţă, sună la urgenţe;

7. Dacă victima a leşinat în urmă unor lovituri, îngrijeşte-te şi de aceste vânătăi sau răni. Controlează sângerarea prin presarea rănii.