Ce se întâmplă când pierzi nopțile, conform celui mai recent studiu în domeniu
Noile studii relevă că pierderea nopților nu este cel mai sănătos obicei pentru corpul tău. Conform unei noi cercetări publicate în Experimental Physiology, anumite tipare de somn sunt asociate cu un risc mai mare pentru anumite boli. Iată ce au descoperit.
Pentru a analiză modul în care obiceiurile de somn ale oamenilor le pot influență sănătatea, cercetătorii au împărțit participanții în două grupuri de „cronotipuri”: cei care se culcă devreme și cei care se culcă târziu.
După cum notează autorii studiului în cercetarea lor, cronotipul este o clasificare circadiana care identifica preferință unui individ de a desfășura o activitate sau de a recunoaște vigilența în diferite perioade ale zilei.
Cercetătorii au analizat aspecte precum masă corporală a participanților, compoziția corporală, sensibilitatea la insulină și sănătatea metabolică. Participanții au fost, de asemenea, monitorizați timp de o săptămâna, pentru a le studia nivelul de activitate pe parcursul zilei. Aceștia au avut o dietă controlată pentru a elimina orice influență alimentară asupra rezultatelor și au fost, de asemenea, studiați în timp ce făceau exerciții fizice și în repaus, pentru a testa nivelurile de fitness și „preferință pentru combustibil” (adică modul în care corpul lor își procura energia).
De ce te îngrașă un program de noapte
Pe baza rezultatelor, s-ar părea că ciclurile de somn și de veghe sunt legate de sănătatea noastră metabolică. Mai exact, păsările de noapte din acest studiu au avut o capacitate redusă de a utiliza grăsimile pentru energie, ceea ce poate duce la acumularea de grăsime și, ulterior, la un risc crescut de boli. De asemenea, era mai probabil că aceștia să fie rezistenți la insulină, rezistență la insulină fiind strâns legată de bolile de inima și de diabetul de tip 2.
Rezistență la insulină este adesea legată și de incapacitatea de a pierde în greutate. Practic, sunt șanse mai mari să te îngrași dacă programul tău presupune să pierzi nopțile.
Pe de altă parte, s-a constatat că persoanele matinale foloseau mai multe grăsimi pentru energie în timpul exercițiilor fizice și în repaus. Asta în comparație cu cei mai activi pe timpul nopții. De asemenea, acestea erau de obicei mai active și aveau o condiție fizică mai bună decât păsările de noapte.
„Diferențele în metabolismul grăsimilor între persoanele matinale și cele care sunt păsări de noapte arată că ritmul circadian al organismului nostru ar putea afecta modul în care corpul utilizează insulină. O capacitate sensibilă sau afectată de a răspunde la hormonul insulină are implicații majore pentru sănătatea noastră”, explică doctorul Steven Mălin, autorul principal al studiului.
Nu sunt cele mai bune vești pentru ține, dacă ești pasăre de noapte. Însă, dacă nu poți să reglezi ritmul de somn din varii motive, există și o parte bună! Dacă adopți obiceiuri de somn sănătoase în general cu ajutorul unei ore de trezire și de somn consistente, o rutină zilnică care să includă alimentație optimă și sport, precum și un somn odihnitor, indiferent de intervalul ales, poți combate efectele negative ale activității tale nocturne.