Ce proiecte fanteziste au inclus aleșii în bugetul pentru Transporturi
Parlamentării au votat vineri bugetul Transporturilor pe 2016 și au depus peste 70 de amendamente, toate cerând finanțări suplimentare pentru noi proiecte sau majorări substanțiale în cazul unora deja bugetate.
La final, au fost adoptate în bloc "doar" circa 30 de amendamente care, dacă ar fi aprobate în comisia de buget și votate în plen, ar mari bugetul Transporturilor cu aproape 4,7 miliarde de lei.
Chiar dacă unele amendamente au sens și propun modificări benefice în buget, majoritatea amendamentelor depuse de parlamentari nu țin cont de realitate și intră la categoria acțiunilor electorale.
În total, valoarea suplimentară a celor peste 70 de amendamente ajunge la circa 9,7 miliarde de lei, conform calculelor HotNews.ro, adică mai mult decât întreg bugetul Transporturilor alocat investițiilor (9,1 miliarde lei).
Amendamentele vor merge la discuții în comisia de finanțe și buget, cea care va decide în cele din urmă dacă există banii necesari că ele să fie admise.
Unele din amendamentele depuse de parlamentari au vizat fie proiecte ce deja au o alocare bugetară, fie proiecte care nu apăr deloc în lista proiectelor din Minister pentru anul 2016.
O parte din parlamentari au depus amendamente care cer sume fanteziste pentru proiecte care din motive obiective nu pot fi făcute, având în vedere că lipsă banilor afectează până și proiectele europene ce se află în acest moment în execuție. Astfel, un amendament depus de deputatul Aurel Niculae-PSD (UNPR) cere 220 de milioane de euro pentru un nou pod peste Dunăre la Călărași, în timp ce un alt amendament depus de deputatul Dorin Silviu Petrea-PSD (UNPR) solicita 100 de milioane de euro pentru 'realizarea studiului de fezabilitate, proiect și utilități pentru proiectul "Sistemul Urban Brăila Galați".'
Alt amendament, depus de o serie de parlamentari UDMR, cere mai bine de 500 de milioane de lei pentru drumul expres Pețea-Satu Mare-Baia Mare, deși în Master Plan acest proiect este planificat după 2020.
Tot parlamentarii UDMR au depus o serie de alte amendamente, toate concentrate pe infrastructura din Transilvania, în care au cerut suplimentar nu mai puțin de 2,1 miliarde de lei.