MENIU

Ce este Helicobacter Pylori, bacteria care îți poate distruge stomacul. Tratamente și remedii naturiste

Foto arhivă

Helicobacter Pylori este o bacterie care se depune în mucoasa stomacului și care, de obicei, provoacă gastrită, dar în unele cazuri, această infecție poate duce și la alte probleme, cum ar fi cancerul de stomac, ulcerul, deficiență de vitamina B12, anemia, diabetul și ficatul gras.

Nicio dietă specifică nu poate trata gastrită, dar consumul anumitor alimente poate contribui la ameliorarea simptomelor sau la împiedicarea agravării acestora.

Alimente recomandate pentru a combate Helicobacter Pylori

Modificările alimentare pot să ajute la protejarea mucoasei stomacale și la gestionarea inflamației. Iată care sunt alimentele anti-Helicobacter Pylori dovedite clinic, pentru că au proprietăți bacteriostatice.

Legume crucifere

Conopidă, varză, varză de Bruxelles, broccoli și, cei mai eficienți, germenii de broccoli. Aceștia conțin izotiocianați, în special un tip numit sulforafani, care prezintă o activitate anticancerigenă. Germenii de broccoli se consumă aproximativ 30 de grame în fiecare zi pentru a crește imunitatea contra acestei bacterii.

Semințele de chimen negru

Numeroase studii au demonstrat că semințele de chimen negru (Nigella sativa) și principalul sau constituent activ, tirochinona, sunt foarte eficiente din punct de vedere medical împotriva diferitelor boli, inclusiv diferite boli cronice: boli neurologice și mentale, tulburări cardiovasculare, cancer, diabet, afecțiuni inflamatorii și infertilitate, precum și diferite boli infecțioase datorate infecțiilor bacteriene, fungice, parazitare și virale.

Turmeric

Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric, care prezintă activități antiinflamatorii, antioxidante, antiapoptotice, antitumorale și antimetastatice. Astfel, reduce inflamatia din stomac cauzată de H. pylori. Este recomandat turmericul proaspăt, care poate fi consumat sub formă de suc, iar în el e bine să adaugi foarte puțin piper, pentru a-l face mai eficient.

Probiotice

Varză murată, chefirul, kombucha, kimchi, acestea prezintă o activitate antibacteriana care secretă substanțe antibacteriene, cum ar fi acidul lactic. Astfel, lupta cu succes împotriva infecțiilor din corp, printre care și cea cu Helicobacter Pylori.

Fier și vitamina C

Pentru a împiedică dezvoltarea bacteriilor, organismul uman folosește resursă de fier. Stomacul uman este un organ unic prin faptul că înregistrează influxuri mari de fier în timpul digestiei. Pentru a-l ajută să formeze această imunitate nutrițională, e bine să sporești aportul de fier, dar nu înainte de a te sfătui cu medicul tău.  Cel mai bine este să iei fierul împreună cu vitamina C, deoarece această îmbunătățește absorbția și activitatea anti-H.Pylori.

Cele mai bune alimente care conțin fier: spanac, carne, ficat și organe, leguminoase, semințe de dovleac, quinoa.

Alimentele delicioase cu vitamina C: broccoli, varză de Bruxelles și conopidă, ardei verzi și roșii, spanac, cartofi dulci, roșii și pătrunjel.

Zinc

Experții au observat că bacteria H. pylori s-a dezvoltat cel mai bine în mucoasele stomacale în care nivelul de zinc era scăzut, astfel că s-a făcut o asociere dintre deficiență de zinc și riscul de infecție. Deci, este bine să consumi zinc nu doar pentru tratarea, ci și pentru prevenirea infecției cu Helicobacter Pylori.

Alimente cu zinc: ciuperci, spanac, broccoli, năut, linte, fasole, semințe, nuci și cereale integrale, citrice (portocale, kiwi, lămâie și grapefruit)

Alimente de evitat în cazul infecției cu Helicobacter Pylori

Aceste alimente perturbă integritatea și vâscozitatea mucoasei gastrice și favorizează colonizarea cu Helicobacter Pylori, contribuind la creșterea inflamației. Utilizarea excesivă a unuia sau a mai multora dintre aceste alimente este frecvența și provoacă scăderea imunității.

  • Cafeaua, ciocolată și ceaiul negru, deoarece conțin cofeină, o substanță care stimulează mișcarea stomacului și secreția de suc gastric, provocând mai multe iritații
  • Băuturile răcoritoare și băuturile carbogazoase, deoarece acestea dilată stomacul și pot provoca dureri și reflux acid
  • Băuturile alcoolice, deoarece acestea cresc inflamația stomacului
  • Fructele acre, precum lămâia, portocală și ananasul, deoarece pot provoca dureri și arsuri la stomac
  • Alimentele cu piper și condimentate, cum ar fi usturoiul, muștarul, ketchupul, maioneză,  sosul de soia, sosul de usturoi
  • Carnea grasă, alimentele prăjite și brânzeturile tip cașcaval, deoarece sunt bogate în grăsimi, care îngreunează digestia și măresc timpul în care alimentele rămân în stomac
  • Carnea procesată și alimentele conservate, deoarece conțin mulți conservanți și aditivi chimici care pot irită stomacul și intestinul, crescând inflamația

Planul de dietă de 3 zile pentru a scapă de Helicobacter Pylori

Dacă ai ajuns la medic și ți s-a pus diagnosticul cu infecție Helicobacter Pylori, pe lângă antibioticele pe care, cel mai probabil, ți le recomandă, e bine să ai grijă și la alimentație!

Iată un exemplu de meniu de 3 zile care trebuie urmat în timpul tratamentului:

Mic dejun la alegere 

1 iaurt simplu + 1 felie de pâine cu brânză albă și un ou.

Smoothie de căpșune făcut cu lapte degresat și ovăz.

1 pahar de lapte + 1 ou omletă cu brânză albă.

Gustarea de dimineață la alegere

2 felii de papaya + 1 linguriță de semințe de chia.

1 banană + 7 nuci de caju.

1 pahar de suc verde + 3 biscuiți.

Gustarea de după-amiază la alegere 

1 pahar de lapte degresat + cereale.

1 iaurt simplu + pâine cu gem de fructe roșii.

Sandviș cu piept de pui, pâine cu germeni și cu crema de ricotta.

Prânz/Cină la alegere 

4 linguri de orez + 2 linguri de fasole + pui cu sos de roșii + salată de varză.

Piure de cartofi + 1/2 bucată de somon + salată cu broccoli la aburi.

Supă de legume făcută cu conopidă, cartofi, morcovi, dovlecei, alături de piept de pui.

Meniul se poate repetă timp de mai multe zile, făcând diferite combinații, dar păstrând alimentele recomandate, atât timp cât durează tratamentul cu medicamente recomandat de medic.

În timpul și după tratament, este important să cureți întotdeauna bine fructele și legumele înainte de a le mânca, deoarece Helicobacter Pylori  poate fi prezent în legumele crude și poate infectă din nou stomacul.

SURSA