MENIU

Ce este BOTULISMUL, câte tipuri sunt și cum se tratează

Foto arhivă

Botulismul este o afecțiune rară, de o gravitate considerabilă, cauzată de o toxina produsă de o bacterie numită Clostridium botulinum, toxina care se numără printre cele mai puternice otrăvuri cunoscute.

Există trei mari tipuri de botulism

1. Botulismul transmis prin alimente. Bacteriile dăunătoare trăiesc și se înmulțesc în mediile cu foarte puțîn oxigen, cum ar fi alimentele ambalate sub formă de conservă în cutii închise;
2. Botulismul transmis prin răni. Dacă bacteriile pătrund într-o rana pot cauza o infecție foarte periculoasă, urmată de producerea de toxina botulinica la nivelul plăgii;
3. Botulismul infantil. Cea mai frecvența formă de botulism, care apare după ce bacteriile (Clostridium botulinum) se înmulțesc în tractul gastro-intestinal al copiilor mici cu vârste între 6 săptămâni și 6 luni.
Toate cele trei tipuri de botulism reprezintă urgențe medicale deoarece pun viață în pericol.

Botulismul este o afecțiune rară, de o gravitate considerabilă, cauzată de o toxina produsă de o bacterie numită Clostridium botulinum, toxina care se numără printre cele mai puternice otrăvuri cunoscute, scrie sfatulmedicului.ro

Semne și simptome

Semnele și simptomele botulismului transmis prin intermediul alimentelor debutează după 12-36 de ore de la consum. Debutul botulismului infantil se produce tot în acest interval de timp, iar botulismul apărut la nivelul rănilor debutează după aproximativ 10 zile de la contactul infectant.

Botulismul transmis prin alimente și botulismul apărut la nivelul rănilor

Semnele și simptomele botulismului transmis prin alimente și ale botulismului apărut la nivelul rănilor sunt:

  • Dificultate la deglutitie (înghițit) sau la vorbire;
  • Slăbiciunea mușchilor fetei;
  • Vedere dublă (diplopie);
  • Probleme ale respirăției;
  • Vomă, amețeli și crampe abdominale;
  • Paralizie.

 

Botulismul infantil

  • Constipație (deseori poate reprezenta primul semn al botulismului infantil);
  • Tulburări ale musculaturii generale și probleme la menținerea poziției capului;
  • Plâns diminuat, lipsit de vlagă;
  • Tendința pleoapelor de a se închide;
  • Fatigabilitate;
  • Dificultăți la supt și hrănire;
  • Paralizie.

 

Cauze

Botulismul transmis prin alimente

Toxina botulinica pătrunsă în organism prin intermediul alimentelor contaminate produce tulburări în funcționarea nervilor, conducând la paralizie. Alimentele posibile de infecție sunt de obicei cele conservate, cu un conținut scăzut în acizi – precum fasolea, porumbul sau sfeclă de zahăr. Deseori aceste conserve sunt produse în gospodării, mai degrabă decât în industria alimentară. Alte alimente care se contaminează foarte ușor cu bacteriile ce produc toxina botulinica sunt cartofii copți și ardeiul iute.

 

Botulismul apărut la nivelul rănilor

Când Clostridium botulinum pătrunde într-o rana se poate multiplică și produce toxina botulinica; acest tip de botulism apare cel mai frecvent la persoanele care își injectează droguri de risc înalt – precum heroină - contaminate cu spori de bacterii.

 

Botulismul infantil

Copiii mici pot face botulism dacă intră în contact cu sporii de Clostridium botulinum. Contaminarea este de obicei gastro-intestinală, iar sursele cele mai frecvent incriminate sunt mierea, siropul de porumb sau contactul cu pământul contaminat de bacterii.

 

Există beneficii ale toxinei botulinice?

Efectul paralizant al toxinei botulinice stă la baza utilizării acesteia sub formă de medicament injectabil. Este vorba despre binecunoscutul Botox, medicament care conține o cantitate extrem de redusă de toxina botulinica și care este utilizat în atenuarea ridurilor faciale prin blocarea contracției mușchilor de la nivelul fetei. Alte utilizări ale toxinei botulinice în scop medical sunt tratarea blefarospasmului (zbaterii pleoapei) și a transpirației exagerate (hiperhidrozei).

 

Când trebuie să cerem sfatul medicului

Este indicat să cereți sfatul medicului de fiecare dată când suspectați un caz de botulism, întrucât tratamentul precoce crește șansele de supraviețuire. Alertarea serviciilor sanitare ajută indirect și alte persoane care au consumat sau care pot consumă alimente alterate dintr-un lot de conserve contaminate.

 

Diagnostic

În vederea stabilirii diagnosticului de botulism, medicul va caută eventualele semne ale slăbiciunii musculare sau ale parezei. Medicul va va întreba în legătură cu alimentele consumate în ultimul interval de timp sau dacă ați intrat în contact cu spori de bacterii prin intermediul unor plăgi deschise.

 

În cazul în care se suspectează un caz de botulism infantil, medicul va va întreba dacă micuțul a consumat miere sau sirop de porumb în ultima perioada și dacă au fost prezente fatigabilitatea sau constipația.

 

Analiză materiilor fecale sau a vomei pentru a decela prezența toxinei botulinice poate duce la confirmarea diagnosticului de botulism, dar astfel de investigații necesită timp și de aceea examenul clinic efectuat de către medic are cea mai mare importantă, întrucât poate stabili un diagnostic în timp util.

 

Complicații

Având în vedere că botulismul afectează controlul musculaturii întregului corp, pot apărea numeroase complicații. Cel mai mare pericol este cel reprezentat de paralizia musculaturii toracice, soldată cu incapacitatea de a respiră. În aceste cazuri se poate ajunge la decesul persoanei afectate. Mai pot surveni și senzația de oboseală musculară sau dificultăți la înghițire (deglutitie).

 

Tratament

În cazul botulismului transmis prin intermediul alimentelor medicul poate administra medicamente care stimulează vomă și mișcările intestinale, pentru a curată tubul digestiv de toxina. În cazul botulismului apărut la nivelul unei plăgi deschise, medicul poate recurge la îndepărtarea chirurgicală a țesuturilor contaminate.

 

Antitoxină

În cazul botulismului transmis prin alimente și al botulismului apărut la nivelul rănilor injectarea de antitoxină botulinica reduce riscul de complicații. Antitoxină se atașează de toxina circulantă și blochează acțiunea acesteia asupra nervilor.

Antitoxină nu poate fi însă administrată la copii cu botulism infantil întrucât nu acționează pe germenii din tubul digestiv. Actualmente se testează acțiunea unor imunoglobuline speciale care par a reduce durata și severitatea bolii.

 

Respirația asistată

În cazul în care există dificultăți la respirat se poate recurge la ventilarea mecanică, procedura prin care un ventilator special introduce sub presiune aer la nivelul plămânilor prin intermediul unui tub introdus prin căile aeriene. Cuplarea la ventilatorul mecanic poate dura și câteva săptămâni, până ce efectele toxinei dispar treptat.

 

Recuperarea

După dispariția efectelor toxinei botulinice pot fi necesare terapii complementare de recuperare, pentru a recăpăta abilitățile de vorbire și înghițire de dinaintea episodului de botulism.

 

Prevenire

Conservarea corectă a alimentelor

Asigurați-va că utilizați tehnici corecte de conservare atunci când doriți să păstrați diverse alimente pentru o perioada mai lungă de timp, tehnici care au drept scop îndepărtarea tuturor bacteriilor care pot contamina alimentele:

  1. Preparați termic alimentele în oală-minune (oală sub presiune) la 120 grade Celsius pentru cel puțîn 30 de minute;
  2. După ce deschideți conservă, fierbeți alimentele pentru cel puțîn 10 minute înainte de a le servi la masă.

 

Prepararea și păstrarea corectă a alimentelor

- Nu mâncați alimente conservate în cazul în care recipientul în care se află acestea este bombat sau în cazul în care produsele alimentare miros a ranced sau a stricat;

- Dacă înveliți cartofii în folie înainte de a-i coace, mâncați-i cât sunt calzi sau păstrați-i în frigider, nu la temperatura camerei;

- Păstrați mâncărurile uleioase la frigider, eventual adăugând și puțîn usturoi.

 

Evitarea botulismului infantil și a botulismului apărut la nivelul rănilor

Pentru a reduce riscul de apariție a botulismului infantil, evitați să-i dați micuțului sirop de porumb sau miere sub vârstă de 1 an. Pentru a preveni botulismul apărut la nivelul rănilor precum și diferitele afecțiuni transmise prin sânge se recomandă evitarea consumului de droguri injectabile și îngrijirea corectă a plăgilor deschise.