MENIU

Ce efecte are, de fapt, consumul de alcool în adolescență

Nu există Crăciun sau Paște fără o problemă legată de consumul excesiv de alcool. Din păcate, cad pradă acestui obicei foarte mulți adolescenți neexperimentați, care ajung la camera de gardă cu intoxicatii severe sau chiar in comă.

Totodată, una dintre cauzele cele mai dese ale accidentelor rutiere printre tineri și adolescenti este legată de excesul de alcool. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătătii arată faptul că românii i-au intrecut la capitolul alcool pe ucraineni, fiind imediat după moldoveni, unguri și cehi.

Din păcate, este vândut aproape peste tot, inclusiv minorilor, în ciuda interdicției legale. Alcoolul este flagelul care distruge social, moral, dar mai presus de toate, dinamiteaza sănătatea fizica și psihică. Statisticile arată că peste 75% dintre liceenii români recunosc faptul că au băut alcool ocazional, iar 28% dintre aceștia au facut-o cel puțin o dată în exces.

Efectele consumului de alcool în adolescență sunt dezvoltarea defectuoasă a creierului și tulburări cognitive. Spre exemplu, consumul de alcool la vârste fragede afectează memoria și, pe cale de consecintă, procesul de învățare.

 

Studiile arată că, pe termen scurt, creierul acestei categorii de consumatori este atât de grav avariat încât au mari dificultăti în a memora cuvinte sau figuri geometrice simple. Pe termen lung, persoanele care deprind acest obicei înainte de 15 ani sunt mai predispuse la alcoolism cronic decât cele care o fac dupa 20 de ani.

La vârsta adolescenței, creierul se află in plin proces de formare, iar cele mai importante modificări apar în lobului frontal si al hipocâmpului, zone asociate cu motivația, controlul impulsivității și cel al dependenței. Alcoolul este o neurotoxină care otrăvește creierul, care în exces duce la distorsionarea capacității de gândire și luare a deciziilor, precum și a celei de percepție a emoțiilor, iar efectele sale merg spre afecțiuni ca depresia și anxietatea.

Efectele pot fi devastatoare și la nivel biologic. Alcoolul afectează ficatul, ritmul cardiac, duce la leziuni ale sistemului nervos al inimii, duce la impotență sexuală sau la scăderea glicemiei. Iar acestea sunt doar o mică parte dintre relele aduse de alcool.

Rețineți, femeile îl asimilează mai repede, deoarece organismul lor conține mai puțină apa, ca atare concentrația de alcool va fi mai mare. 

Mai multe articole despre:
alcool adolescenţi fresh refresh