MENIU

Ce boli ascund amețelile. Ce trebuie să te trimită, de urgenţă, la medic

Ce boli ascund amețelile. Ce trebuie să te trimită, de urgenţă, la medic

Ameteala este resimțită ca o senzație de moliciune a întregului corp, însoțită de dezechilibru. Aceasta afectează organele senzoriale, în special ochii și urechile, astfel încât uneori poate provoca leșin. 

Ameteala. Pentru că ameteala nu este o afecțiune în sine, e important să se descopere cauzele care stau în spatele acestui simptom.

Cauze frecvente care provoacă amețeală

Ameteala este un simptom frecvent, însă cauza acesteia nu este, de obicei, gravă. Totuși, vizita la medic este obligatorie dacă episoadele de amețeală sunt frecvente.

Cele mai des întâlnite cauze ale ametelii sunt migrenele puternice, problemele la nivelul urechii interne, administrarea anumitor medicamente și consumul de alcool. Alte cauze ale ametelii pot ascunde afecțiuni care au nevoie de consult medical, analize suplimentare și tratament corespunzător.

Iată ce boli poate ascunde ameteala!

Hipotensiune arterială

Scăderea bruscă a tensiunii arteriale poate cauza amețeala. Hipotensiunea arterială afectează fluxul de sânge către organele vitale și apare din cauza pierderii unei cantități semnificative de sânge sau a unei intoxicații ori alergii severe. 

Anxietate

Atacurile de panică, fobiile, tensiunea și anxietatea socială sunt forme ale anxietății. Dacă te confrunți cu un mediu de lucru stresant, faci față tot mai greu situațiilor întâmpinate și te simți permanent agitată și în alertă, e posibil să suferi de anxietate, caz în care ameteala este un simptom firesc. Consultă medicul și nu lăsa situația să degenereze. Netratată, anxietatea poate conduce la boli endocrine, afecțiuni ale inimii și depresie.

Anemie prin deficit de fier

După cum sugerează și numele, anemia prin deficit de fier este cauzată de o cantitate insuficientă de fier în organism. În lipsa acestuia, corpul nu poate produce suficientă hemoglobină care să transporte oxigen la organele vitale, motiv pentru care oboseala cronică și senzația de amețeală sunt simptome frecvente. Consultul medical este necesar mai ales dacă, pe lângă amețeală, apar simptome precum slăbiciune, lipsa apetitului și durerile toracice.

Infecții

Infecțiile virale, cum ar fi cele care cauzează răceală, gripă sau diaree, pot provoca temporar și ameteala, atunci când infecția se extinde la nivelul urechii. De obicei, o astfel de infecție dispare de la sine în cel mult  șase săptămâni, dar dacă simptomele se înrăutățsc este necesar consultul medical. 

Spondiloză cervicală

Spondiloza cervicală este o afecțiune care implică modificări ale discurilor și articulațiilor gâtului, iar cauza cea mai frecventă este legată de înaintarea în vârstă. În această situație, când oasele și articulațiile gâtului devin mult mai rigide, ameteala este un simptom frecvent.

Sursa

Mai multe articole despre:
medic infecţii anemie ameţeală cauze ameţeală