MENIU

CCR discută în 17 decembrie sesizarea PNL privind modificarea Codului Muncii

<p>CCR discută &icirc;n 17 decembrie sesizarea PNL privind modificarea Codului Muncii</p>

Curtea Constituțională a României va discuta, în 17 decembrie, sesizarea PNL, depusă în urmă cu o săptămână, cu privire la unele prevederi ale Legii pentru modificarea și completarea Legii 53/2003 - Codul muncii, referitoare la salariatul temporar și concediul, informează Mediafax.

Concret, potrivit purtătorului de cuvânt al grupului PNL, Cristina Pocora, "forma legii nu ţine cont de specificul activităţii societăţilor de muncă temporară (...) creându-se, prin utilizarea noţiunii de salariu în loc de remuneraţie sau venit, toate premisele distrugerii a peste 100.000 de locuri de muncă, a aproximativ 300 de societăţi de munca temporară". Totodată, "legea ar încălca dreptul de proprietate al angajatorului, garantat de Constituţie, deoarece prin noul text remuneraţia aferentă zilelor de concediu de odihnă nu se mai acordă în concordanţă cu munca prestată". În acest sens, precizează Cristina Pocora, "se creează şi o situaţie discriminatorie, şi anume, angajaţii trebuie să aibă dreptul egal la concediu de odihnă în raport cu activitatea prestată de aceştia în anul calendaristic".

Potrivit deputatului PNL, intrarea în vigoare a acestei legi ar duce la "concedierea şi trimiterea în şomaj a unui număr de aproximativ 100.000 salariaţi, reducerea majoră a şansei primului job pentru tineri, pierderi importante la bugetul de stat, de aproximativ 132 milioane de euro anual".

"Adoptarea acestei legi aduce mari prejudicii, deoarece prin intrarea ei în vigoare se va ajunge la concedierea şi trimiterea în şomaj a unui număr de aproximativ 100.000 salariaţi, reducerea majoră a şansei primului job pentru tineri, pierderi importante la bugetul de stat, de aproximativ 132 milioane de euro anual - provenite din necolectarea de taxe şi impozite şi evaziune fiscală rezultată din munca la negru, dar şi creşterea cu peste 36 de milioane de euro anual a cheltuielilor suplimentare din bugetul asigurărilor sociale, prin scoaterea de pe piaţa muncii a zeci de mii de angajaţi şi lipsirea acestora de accesul la contracte de muncă temporară, până la găsirea unui post permanent", susţine Pocora în comunicat.

Totodată, deputatul PNL menţionează că a "atras atenţia" la dezbaterile din comisia de specialitate şi în plenul Camerei asupra "impactului negativ" pe care l-ar avea avizarea favorabilă a acestei propuneri legislative, pentru agenţii de muncă temporară, dar şi pentru angajaţi. Astfel, Pocora susţine că "legea încalcă dispoziţiile art. 148 din Constituţia României, prin netranspunerea corectă a Directivei 2008/104/CE".

 

 Mai multe pe Mediafax.