CCR se joacă cu nervii lui Dragnea. Decizie amânată pe completurile de 3 judecători
Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat din nou, pentru 20 mai, luarea unei decizii asupra sesizării privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie. Decizia ar putea reseta 170 de dosare de corupție, inclusiv al lui Liviu Dragnea.
Curtea Constituțională a amânat pentru data "fatidică" de 20 mai dezbaterea pe sesizarea lui Florin Iordache privind completurile de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
O decizie favorabilă privind conflictul instituțional între Parlament și Curtea Supremă l-ar scăpa pe Liviu Dragnea de ambele dosare și ar arunca în aer sute de decizii de condamnare a unor fapte de corupție luate din 200 până în prezent.
Discuțiile de la CCR privind sesizarea depusă de Florin Iordache au fost amânate deja de trei ori, conform Realitatea TV, Exact în ziua de 20 mai, șeful PSD are următorul termen, posibil termenul final, în apelul la dosarul "angajărilor fictive" din Teleorman.
Un comunicat de presă al ICCJ de vineri, 19 aprilie, spune: "În ziua de 19 aprilie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a reluat deliberările asupra cererii formulate de președintele Camerei Deputaților de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, constând, în esență, în refuzul explicit al Înaltei Curți de Casație și Justiție de a aplica o lege adoptată de Parlament şi a dispus amânarea pronunţării pentru data de 20 mai 2019".
Liviu Dragnea recunoaște în fine că decizia de astăzi a Curții Constituționale îl poate ajuta în procesul în care își așteaptă sentința finală. ,,Se reia procesul", a admis la Suceava liderul PSD, care a uitat însă să spună că faptele de care e acuzat s-ar putea prescrie.
În fața Curții Constituționale, Florin Iordache, cel care a depus sesizarea la CCR în perioada în care l-a înlocuit pe Dragnea la șefia Camerei, acuză Înalta Curte că a încălcat legea când a constituit completurile de trei pentru că nu erau specializate pe infracțiuni de coruție.
De cealaltă parte, Cristina Tarcea, șefa ÎCCJ, l-a contrazis pe fostul ministru al Justiției, vinovat de OUG 13, și a spus că toate completurile sunt specializate pe anticorupție. Tarcea a desființat sesizarea lui Iordache și spune că a fost făcută cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale.
La sfârșitul lunii trecute, Florin Iordache, în calitate de președinte delegat al Camerei Deputaților, a sesizat CCR pentru soluționarea unui presupus conflict între Parlament și Înalta Curte privind inexistența completurilor de 3 judecători specializate pe corupție. Dragnea, cel care trebuia să facă sesizarea, se afla în acele zile internat pentru investigații la coloană.
Solicitarea seamănă la indigou cu strategia avocaților lui Dragnea, care au atacat verdictul de condamnare din iunie anul trecut pe motiv că nu a fost emis de un complet specializat, invăcând o serie de reglementări legislative.
Ponta: 'CCR va da decizia ca să îi scape pe Liviu Dragnea și Darius Vâlcov'
Fostul premier Victor Ponta consideră că judecătorii vor decide în favoarea unui conflict constituțional, fapt ce i-ar favoriza pe Liviu Dragnea și Darius Vâlcov.
"Da, așa cred că se va întâmpla. Da, CCR așa va vota. Se va bloca Curtea Supremă, vreo 2-3 ani vor fi tot felul de contestați. Eu cred că toată această ceartă dintre domnul Dragnea și Toader e un fake. Dragnea nu a vrut niciodată să se dea amnistia, din cauza celor din PSD, care au probleme. Mulți oameni de afaceri care l-au sprijinit pe Dragnea, în 2016, ar scăpa și ei. Patronii de presă, domnul Ghiță, pe bună dreptate spune, "poate dă domnul Dragnea, să scap", dar domnul Dragnea nu dă, ca să nu scape. Mâine, dacă CCR dă decizia, scapă domnul Dragnea și domnul Vâlcov.", a spus Victor Ponta, miercuri seara, la un post de televiziune.
Rareş Bogdan: Dacă CCR îi face jocul lui Dragnea, înseamnă că nu mai vrem în Europa
Dacă joi CCR dă un verdict care să-l favorizeze şi pe Liviu Dragnea, e semnalul că România PSD nu mai vrea în Europa, a afirmat Rareş Bogdan, cap de listă la europarlamentare pentru PNL. Invitat la "Legile Puterii", fostul moderator Realitatea TV i-a atacat în termeni duri pe liderii social-democraţi pentru obstinenţa cu care imping ţara în direcţia greşită.
Filozoful Mihai Șora spune că cei nouă judecători ai Curții Constituționale riscă să devină „instrumente în mâinile unor nelegiuiți", pentru că de hotărârea lor atârnă nu doar viitorul unor hoți, ci și – prin ricoșeu – al câtorva milioane de români cinstiți, care nu au avut niciodată probleme cu Justiția.
”În tot acest război absurd, cei nouă judecători conștientizează, oare, faptul că riscă să devină instrumente în mâinile unor nelegiuiți? Că de hotărârea lor atârnă nu doar viitorul unor hoți, ci și – prin ricoșeu – al câtorva milioane de români cinstiți, care nu au avut niciodată probleme cu Justiția, care nu au furat, nu au tâlhărit, nu au încălcat vreodată legea? Care nu vor decât să-și vadă în tihnă de viața lor, după ce-și vor fi salvat țara de cei care au pus-o pe butuci?! Nouă judecători, o bandă de hoți și câteva milioane de români se află, astăzi, într-un război hibrid. Hibrid și absurd”, a scris Mihai Șora pe pagina sa de Facebook.
Suspansul asupra dezbaterii a plutit până în utlima clipă, pentru că raportul întocmit de judecător-raportor Petre Lăzăroiu a ajuns la CCR abia marţi seară, potrivit G4Media.ro.
Surse juridice au mai explicat pentru G4Media.ro că CCR a solicitat o serie de informații de la Înalta Curte de Casație și Justiție referitoare la completurile de 3 judecători.