MENIU

Căutiș, dezvăluire de ultimă oră: Cum a anulat Bica o investigație făcută de România și Cipru

Jurnalistul Kamikaze, Alexandru Căutiș, a dezvăluit, marți seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, cum fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, în perioada exercitării funcției, a intervenit pe lângă un procuror, care se ocupa de un dosar în care era vizat Horia Simu, pentru ca omul de afaceri să beneficieze de NUP. Concret, Bica a făcut presiuni astfel încât dosarul lui Horia Simu să fie clasat, înainte ca informațiile de la o comisie rogatorie, care funcționa între România și Cipru, să vină la procurori. Mai mult, potrivit jurnalistei Realitatea TV, Anca Vlădică, Bica a schimbat, într-o primă instanță, procurorul de caz și a adus un altul asupra căruia a demarat toate aceste presiuni, pentru a-l determina să claseze dosarul.

"În exclusivitate o să prezint de ce e acuzată Bica. Alina Bica, așa cum a apărut în presă, în parte, a intervenit pe lângă un procuror de la DIICOT, care se ocupa de un caz al lui Horia Simu, ca Horia Simu să beneficieze de un NUP. Bica a impus să se dea acel NUP până au venit informațiile de la o comisie rogatorie, care funcționa între România și Cipru. Practic, Horia Simu a avut un transfer de bani către un offshore și acei bani suspecți au făcut obiectul unei investigații a DIICOT. Până să vină răspunsul de la partea cipriotă, comisia rogatorie pe aceastăî speță, răspunsul fiind foarte important în dosar, Bica a impus să se facă NUP", a declarat Alexandru Căutiș.

"Ce trebuia să acopere doamna Bica prin acest NUP: trebuia să acopere faptul că industria de cupru din România a fost acaparată de Horia Simu. În cel fel: a fost, la un moment dat, o privatizare care a dus la falimentarea a două companii românești: Phoenix Baia Mare și ELCOND Zalău, care au fost vândute unor indieni. ELCOND Zalău a fost vândută cu suma de șase milioane de dolari de către statul român. Au fost aduse în faliment în perioada în care era director de cabinet al ministrului Mihai Tănăsescu de Finanțe, în 2001-2004, domnul Șerban Pop. Nu e întâmplător. Se făceau privatizări care duceau la falimentul unor companii mari de cupru, din România și apoi îl găsim pe Șerban Pop mergând să negocieze, să ofere șpaga doamnei Bica ca să îl ierte pe Horia Simu.  

Ce a făcut Horia Simu: din postura pe care o avea de vicepreședinte al Citibank, a cumpărat una dintre companii, pe Phoenix Baia Mare cu suma de 2,5 milioane de dolari. ELCOND Zalău cum l-a cumpărat: i-a oferit un credit firmei ELCOND Zalău de 2,5 milioane de dolari, garantat cu o parte din acțiunile ELCOND Zalău, iar ulterior, în mod misterios, pe baza acestei sume oferite drept credit a primit toate acțiunile ELCOND Zalău, deși contractul vorbea doar de o parte din acțiunile ELCOND Zalău pentru suma de 2,5 milioane de dolari.

Fostul şef ANAF Şerban Pop şi fosta şefă DIICOT Alina Bica, reţinuţi într-un nou dosar de corupţie

 

Ce înseamnă: spuneam că ELCOND Zalău a fost vândută de statul român cu șase milioane de dolari, a ajuns să o cumpere Horia Simu cu 2,5 milioane de dolari - deci la jumătate din acel preț, care era oricum foarte mic. A ajuns să acapareze un domeniu strategic al țării cu șase milioane de dolari. Acționarii la aceste firme au fost niște firme din Cipru, din offshore, care aparțineau acestui domn și DIICOT a intrat pe acest făgaș al firmelor și acolo s-a interpus Alina Bica, care a cerut un NUP, deși era o comisie rogatorie între România și Cipru care investigau acest caz", a detaliat jurnalistul Kamikaze.

La rândul său, jurnalista Realitatea TV, Anca Vlădică, a dezvăluit că "Alina Bica, în schimbul banilor, nu doar că a făcut presiuni să se claseze dosarul lui Horia Simu, a schimbat un procuror de caz, l-a pus pe altul și l-a obligat pe cel de-al doilea să claseze dosarul".

"Denunțător, în cazul ăsta, a fost un consilier de-al ei, domnul Mihăilescu, mâna dreaptă, cel care a mai fost reținut și arestat la un moment dat, tot într-un dosar de-al doamnei Bica și tot pentru astfel de infracțiuni. El i-a dus banii Alinei Bica de la Șerban Pop. De remarcat că toți banii trebuiau să ajungă la Alina Bica, numai că cei 17.500 de euro au ajuns la Bica pe 8 noiembrie, iar ea pe 20 noiembrie deja era reținută în alte dosare. Bica, în schimbul banilor, nu doar că a făcut presiuni să se claseze dosarul lui Horia Simu, a schimbat un procuror, ca să îl scape pe acel om de dosar, l-a pus pe altul și l-a obligat pe cel de-al doilea procuror să claseze acel caz, în schimbul unor bani", a explicat Anca Vlădică.