MENIU

Câți urși pot fi împușcați fără autorizație, pe județe. Unde este cea mai mare cotă de de prevenție? - HARTA

Criteriile nu sunt foarte clare, iar unii specialișt susțin că nici nu sunt bine alese

După recenta modificare a Legii vânătorii, Parlamentul a decis că numărul maxim de urși ce pot fi omorâți legal anual va fi de 426. Trei județe au cele mai semnificative cote de eliminare, proporționale cu populațiile de urși de pe teritoriul lor.

Numărul este împărți între fondurile de vânătoare. Cele trei județe fruntașe la cota de prevenție sunt Harghita (73 exemplare), Covasna (54) și Brașov (45), urmate de Mureș – 43, Buzău și Sibiu – câte 28 și Argeș – 30. scrie publicația de investigații Snoop, citată de BZI. Cotele cele mai mici se regăsesc în Dâmbovița (3), Maramureș (2), Mehedinți (1), Cluj (1), Gorj (7), Bacău (8).

Cum se împart urșii la asociațiile de vânători

Repartiția cotei de prevenție între fondurile de vânătoare s-a făcut, arată proiectul de lege adoptat luni, 15 iulie, de Camera Deputaților, nu în mod egal, ci în funcție de numărul incidentelor cu animale sălbatice care au avut loc de-a lungul timpului și ținând cont de numărul de derogări oferite în trecut.

„Nu e o metodologie clară în spate. Avem niște hărți fancy, dar sunt praf în ochi”, a spus, pentru Snoop.ro, cercetătorul Mihai Pop, doctor în conservarea urșilor bruni și reprezentant al Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice. Acesta a remarcat și faptul că au primit cote județe care în mod natural au o populație redusă de urși. 

 

Mai multe articole despre:
ursi cota de impuscare impuscati tanara ucisa bucegi