MENIU

Câți bani „trebuie să dai” pentru a deveni avocat - Ce e important de știut înainte de examenul de admitere în Barou

Câți bani „trebuie să dai” pentru a deveni avocat - Ce e important de știut înainte de examenul de admitere în Barou

În lumea avocaturii, mulți aspiranți se tem că pentru a deveni avocați trebuie să dispună de o avere sau să provină din familii cu unele conexiuni puternice în domeniu. Un tânăr avocat a explicat, înainte de examenul de admitere în barou, cum este sistemul de pătrundere în avocatura și a demitizat variantele în care ai nevoie de bani mulți pentru a reuși. 

Avocatura este o profesie care implică o pregătire riguroasă și o cunoaștere profundă a legilor și regulamentelor. În acest sens, avocatul Georgian Toader subliniază că procesul de admitere nu este inaccesibil pentru cei care nu dispun de resurse financiare semnificative.

„Acum două luni, într-un eveniment (nu tocmai fericit) de familie am participat la o discuție în care o persoană, fără să știe că sunt avocat, a spus că cineva (nu mai știu cine) „voia să dea la drept, dar a vorbit cu un avocat și l-a întrebat clar: <<ai 20.000 Euro să îi deschizi Cabinet? Că dacă nu, mai bine stai cuminte>>”.

Pe parcursul facultății, îmi spunea taică-miu că discutând cu cineva de la muncă a cărui soție era avocat i s-a spus că „e greu cu avocații, că nu poți să faci bani, că ai nevoie de relații”.
Maică-mea a fost „suspectată” în multiple rânduri că „a vândut pământul” sau că „a făcut împrumuturi pe la bănci” ca să: 1. Intru în barou; 2. Deschid cabinetul.
Personal am avut discuții în multiple rânduri în care am auzit că „ai nevoie de bani să intri în Barou” că ai „nevoie de bani să îți deschizi Cabinet”, că „ai nevoie de relații să reușești în avocatură”.
Acum, la aproape 6 ani de avocatură și peste 3 pe cont propriu, cu societatea pusă pe picioare și colaboratori extraordinari, putând să mă bucur din plin de ce fac, nu știu dacă „am reușit în avocatură”, dar sunt pe deplin mulțumit de cum merg lucrurile și văd perspective.
Ce pot să spun este că ai mei nu au avut niciodată zeci de mii de euro ca să îi dea pentru a intra eu în Barou, însă recunosc că mi-au plătit taxa pentru a da examen (adică 1500 lei) și am avut parte de susținerea lor în timpul facultății (morală și financiară), ceea ce mi-a permis să îmi petrec mii de ore pregătindu-mă pentru examen.
Totuși, cred că principalul factor care a dus la admiterea în Barou au fost acele mii de ore învățate. Iar pentru a merge pe cont propriu, factorul principal au fost cele 80+ ore de muncă pe săptămână.

Peste EXACT o săptămână se susține examenul de admitere în Barou (INPPA) și voiam doar să le garantez participanților că nu este nevoie de nimic altceva pentru a reuși în avocatură, cu excepția pasiunii pentru drept și a disponibilității de efort”, a povestit avocatul Toader Georgian.

Mai multe articole despre:
avocat barou examen admitere bani