MENIU

Catastrofă ecologică: Marea Marmara, sufocată din cauza poluării. Mucilagiul marin, fenomen extrem de periculos

Un strat gros de substanţă gelatinoasă se întinde până spre Marea Neagră

Un fenomen ciudat sufocă Marea Marmara, în Turcia. Un strat gros de substanţă gelatinoasă se întinde până spre Marea Neagră. Fenomenul pune în pericol viaţa marină şi industria de pescuit. 

Situaţia în Turcia este îngrijorătoare pentru că pescarii sunt în imposibilitatea de a lucra. Motoarele bărcilor se blochează, iar plasele pescăreşti nu se pot întinde peste stratul gros de mâzgă. Mai mult decât atât, peștii mor sufocați, iar stridiile, midiile şi stelele de mare sunt ameninţate de pelicula gelatinoasă de la suprafaţa apei. Cercetătorii marini au observat chiar cum materia vâscoasă acoperă coralii de pe fundul mării la o adâncime de 30 de metri.

Fenomenul nu apare pentru prima dată: "mucilagiul marin", cum este cunoscut ştiinţific, a apărut în Turcia în 2007, dar amploarea răspândirii acestuia este cea mai mare din istorie. Pelicula se formează atunci când algele sunt supraîncărcate cu nutrienţi, din cauza creşterii temperaturii apei, dar şi ca urmare a deversării în mare a apelor uzate netratate.

Ministrul turc al Mediului a promis că va înlătura algele, dar a avertizat că planul de rezolvare a dezastrului ar putea dura până la trei ani.
Chiar şi preşedintele Turciei a promis măsuri ferme.

"Vom salva mările noastre de calamitatea aceasta, începând cu această mare, Marmara. Teama mea este că se va răspândi în Marea Neagră. Trebuie să acţionăm fără întârziere. Creşterea temperaturii apei mării, din cauza încălzirii globale, joacă, de asemenea, un rol important", a spus Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei.