Cât poate să fie păstrat laptele la frigider fără să se strice
Laptele poate fi păstrat la frigider, însă pentru puțin timp, după care trebuie să fie consumat. O variantă bună de a conserva laptele este să îl pui la congelator.
Laptele este unul dintre ingredientele care nu lipsesc din frigiderele românilor, mai ales ale celor care au copii. Acesta se folosește la deserturi, la piure, pentru a prepara micul dejun sau este băut ca atare și este considerat un aliment de bază. Laptele poate fi cumpărat ambalat, pasteurizat și omogenizat. În acest caz, nu are nevoie să fie fiert înainte de a fi consumat. Prin pasteurizare, se distrug bacteriile care grăbesc alterarea laptelui și care pot fi periculoase.
Dacă este din surse proprii sau de la țară, laptele trebuie să fie dat într-un clocot înainte de a fi pus în frigider. După ce s-a răcit complet, poate fi depozitat la rece, urmând a fi consumat în 2-3 zile. Intervalul este valabil și pentru laptele pasteurizat, după ce ați deschis ambalajul. Chiar dacă perioada de valabilitate trecută pe ambalaj este mai mare, după ce a fost desigilat, laptele ar trebui să fie consumat în 48-72 de ore.
Cât rezistă laptele la congelator
Dacă ai o cantitate mare de lapte și știi că nu o vei folosi în câteva zile, îl poți pune la congelator. Laptele proaspăt, la fel ca produsele obținute din el, se păstrează bine la temperaturi sub 0 grade, timp de câteva luni. Specialiștii spun că laptele își păstrează proprietățile dacă este congelat. Este recomandat însă să nu fie ținut la congelator mai mult de 3 luni.
Laptele poate fi păstrat la temperaturi de până la -18 grade și 6 luni, însă este posibil să își schimbe consistența. Grăsimea se va separa de apă, iar atunci când se va dezgheța, va avea un aspect neuniform. Poți rezolva problema agitând bine sticla sau amestecând laptele cu mixerul sau cu un tel.
Cum se congelează și cum se decongelează laptele
- Depozitează laptele la congelator când este proaspăt: la scurt timp după ce ai deschis ambalajul din magazin sau după ce l-ai fiert, dacă este lapte de țară.
- Folosește recipiente din plastic sau din carton. Laptele din magazin poate fi congelat în ambalajul original. Nu folosi ambalaje din sticlă, pentru că este posibil să se spargă.
- Nu umple recipientul complet. Lasă gol de 2 degete, pentru că laptele își mărește volumul când este înghețat.
- Notează pe ambalaj data la care ai pus laptele la congelator, pentru a nu depăși termenul de 3 sau 6 luni.
- Pentru a dezgheța laptele, scoate recipientul din congelator și transferă-l în frigider. Lasă-l să se dezghețe treptat, timp de câteva ore sau peste noapte. Odată dezghețat, laptele nu se mai poate pune din nou la congelator.
- Din momentul în care a fost decongelat, laptele se păstrează la frigider și are aceeași perioadă de valabilitate ca atunci când este proaspăt: 2-3 zile.