MENIU

Cât mai costă taxa de drum în Bulgaria, cum o poți plăti și cât e amenda pentru neplată

Cât mai costă taxa de drum în Bulgaria

Odată cu debutul sezonului estival, mulți români pornesc în vacanță cu mașina, fie că aleg să meargă pe litoralul vecinilor de la sud de Dunăre, fie în destinații precum Cipru, Grecia sau chiar Turcia. Înainte de a pleca însă, este important să fie la curent cu informații precum costul taxei de drum în Bulgaria, locurile de unde poate fi achiziționată și amenda pentru lipsa acesteia.

Grecia, Turcia și Bulgaria sunt destinații de vară extrem de populare pentru sute de mii de români care călătoresc cu mașina în fiecare an pentru a petrece un sejur acolo. Pentru a evita eventuale probleme la trecerea graniței, este esențial să fie informat despre taxele de drum necesare și locurile unde acestea trebuie plătite.

Cum funcționează sistemul de taxare din Bulgaria?

Sistemul de taxare din Bulgaria este unul mai complex decât cel din țara noastră. Acesta utilizează tehnologia GNSS (Sistem global de navigație prin satelit). Prin urmare, dacă șoferul alege să utilizeze un dispozitiv GNSS la bord, taxarea se face automat și nu trebuie să mai oprească pentru a plăti.

În același timp, pe drumuri se găsesc numeroase camere staționare, similar cu cele din România, care scanează și înregistrează numerele de înmatriculare ale vehiculelor. Atunci când este detectat un autovehicul fără vinietă valabilă, sistemul generează automat o alertă.

"Schema românească" prin care un influencer inventiv face bani în Spania. Videoclipul are milioane de vizualizări pe TikTok

Pentru vehiculele de mare tonaj, taxa se calculează în funcție de distanța parcursă. Cuantumul acesteia variază în funcție de greutatea totală a vehiculului, numărul de axe, standardul de emisii și categoria drumului pe care circulă vehiculul.

În schimb, pentru vehiculele sub 3.5 tone, taxa este fixă. Diferă doar perioada de valabilitate.

Cât mai costă taxa de drum în Bulgaria 

În 2024, Bulgaria a menținut aceleași tarife pentru utilizarea infrastructurii rutiere, ca anul trecut.

Astfel, taxa de drum în Bulgaria este:

  •   9 leva (23 lei)   – un weekend (vineri, ora 12:00 – duminică, ora 23:59);
  • 13 leva (33 lei)   – o săptămână;
  • 27 leva (69 lei)   – o lună;
  • 48 leva (122 lei) – 3 luni;
  • 87 leva (221 lei) – un an.

O leva este aproximativ 2.55 lei, iar un euro este aproximativ 1.95 leva.

Gestul incredibil făcut de primarul din Premariacco în memoria celor trei români care s-au înecat în râul Natisone

Cum poate fi achitată taxa de drum?

Taxa de drum pentru Bulgaria poate fi achitată online, pe www.toll.bg, platformă ce oferă inclusiv o versiune în limba română.

După ce ați selectat limba, trebuie să alegeți „Cumpărați o vignetă electronică” și se va trece pe o nouă pagină: web.bgtoll.bg.

Aici alegeți vinieta dorită și furnizați următoarele informații:

  • Datele vehiculului;
  • Durata și începutul călătoriei;
  • Numărul de înmatriculare al vehiculului;
  • Modalitatea de plată.

Apoi, produsul selectat este plasat în coșul de cumpărături și plătit online. Confirmarea se primește prin e-mail la scurt timp după efectuarea plății.

Unde se plătește taxa de drum în Bulgaria?

Cei care nu achiziționează online vinieta, pot plăti taxa de drum și când ajung în Bulgaria.

La toate punctele de trecere a frontiere sunt montate automate la care se achită vinieta. Dar, se poate întâmpla ca roboțeii să nu funcționeze sau să dea eroare și să nu înregistreze plata, avertizează ProMotor. Sunt rare situațiile, dar totuși există.

Într-o astfel de situație, cel mai indicat e să mergeți la magazinele care au parteneriat cu compania de drumuri din Bulgaria și care pot emite vinieta pe loc. Desigur, aceste chioșcuri aplică și un adaos comercial propriu, astfel că taxa de drum va fi mai scumpă decât dacă e achiziționată online.

De ce să nu stai niciodată lângă geam în avion. Pericolul la care nu te-ai fi gândit - un medic trage semnalul de alarmă

Cât e amendă de vinietă în Bulgaria?

Sancțiunea pentru cei care circulă fără a plăti taxa de drum, numită „vigneta”, în țara vecină, variază în funcție de categoria vehiculului.

Astfel, amenda de „rovinietă” în Bulgaria este:

  • 300 leva – pt. șoferul unui autoturism
  • 1.800 leva – pt. șoferul unui vehicul de mare tonaj
  • 2.500 leva – pt. proprietarul unui vehicul de mare tonaj
  • 3.000 leva – pt. șoferul/proprietarul unui vehicul de mare tonaj, dacă numărul de înmatriculare e ascuns.

Totuși, există posibilitatea de a evita aceste amenzi uriașe. În 14 zile de la primirea sancțiunii, șoferul unui autoturism poate achita o supra-taxa de 70 de leva (178 de lei). După acest termen, se aplică sancțiunea inițială, de 300 BGN.

Cum se plătește amenda de vinietă în Bulgaria

Amenda de vinietă în Bulgaria se achită prin transfer bancar.

Pe site-ul Companiei de Drumuri din statul vecin se precizează că aceste amenzi pot fi plătite în contul:

  • IBAN: BG50BNBG96613100165801;
  • BIC: BNBBGGSD;
  • Bancă: BNB;
  • Proprietar: Agenția de Infrastructură Rutieră.

Conform legii din Bulgaria, un șofer nu poate fi amendat decât de cel mult 3 ori în decursul unui an pentru neachitarea taxei de drum, indiferent de câte ori a circulat fără vinietă.

Cele mai ieftine plaje din Europa în vara anului 2024. Aici plătești cel mai puțin pe șezlonguri, bere, îngheţată şi apă