Cât de grea e guvernarea cu patru partide, dacă două s-au înțeles dificil? Ce spune un actual ministru
Coaliția pentru viitorul guvern al României ar putea fi compus din cel mai mare număr de partide, de la Revoluție încoace. PSD, PNL, USR, UDMR și alte naționalități, și-ar putea da mâna pentru viitorul Executiv.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, este ferm convins că reprezentanții PNL, PSD, USR și UDMR vor bate palma pentru o coaliție pro-europeană: „În acest moment, prioritatea zero pentru România este să rămână pe calea europeană, să rămână în UE, în NATO și bineînțeles să continuăm o cale a reformelor (...). În aceste negocieri, noi vom susține cu siguranță aceste imperative".
Întrebat cât de ușoară sau cât de grea ar fi o guvernare cu patru partide, din moment ce guvernarea cu două formațiuni, PSD și PNL, a fost dificilă, ministrul Energiei a răspuns: „Nu este un lucru ușor, dar ce alternativă avem? Până la urmă, de aici trebuie să plecăm și atât în perspectiva formării Guvernului, cât și după formarea Guvernului și eu sunt convins că se va reuși formarea acestui Guvern pro-european, toate partidele trebuie să aibă responsabilitatea actului de guvernare și a asigurării stabilității țării. Ultimul lucru pe care ni-l dorim este o situație în care ne îndreptăm către alegeri anticipate, o situație în care perpetuăm neîncrederea oamenilor în instituțiile statului".
Întrebat dacă PNL va intra în negocierile pentru formarea noului Guvern cu propunerea Ilie Bolojan-premier, Sebastian Burduja a precizat: "Eu vă spun chiar poziția domnului Bolojan și care a spus că sigur, trebuie să ascultăm de votul românilor, votul românilor a generat anumite ponderi pentru partidele din Parlament și trebuie să ținem cont și de asta în cadrul negocierilor. Nu cred că PNL și nici domnul Ilie Bolojan, deci nu vom periclita succesul acestor negocieri pentru orgoliul unei persoane sau pentru o funcție anume, nu se pune această problemă".
Pus în situația de a explica dacă premierul va fi tehnocrat în viitorul Guvern, Sebastian Burduja a răspuns: „În acest moment, cred că nu ar trebui să excludem nici o variantă, atât timp cât ea duce la un rezultat".
În fața solicitării de a clarifica dacă PNL ar accepta ca PSD să dicteze tonul în viitoarea coaliție, liberalul a precizat: „Nu cred că trebuie să punem astfel problema. Eu sper că PSD de asemenea și-a înțeles lecțiile recente și mai puțin recente și că-și asumă direcția proeuropeană și deci nu va fi nici în cazul lor o chestiune de orgoliu, ci va fi o chestiune în care trebuie să ne așezăm la masă, ca parteneri care se respectă unii pe alții și care ajung la cea mai bună soluție pentru România. Vrem discuții cel puțin bazate pe respect. Sigur că se va ține cont și de ponderea voturilor pe care românii le-au dat".