MENIU

CARNE EXPIRATĂ. INTERCEPTĂRI: Prețul pot să-l șterg, eu pot să fac cu din ăla, cu corectoru'

CARNE EXPIRATĂ. INTERCEPTĂRI: Prețul pot să-l șterg, eu pot să fac cu din ăla, cu corectoru'

Administratorul uneia dintre firmele implicate în dosarul cărnii spunea, într-o discuţie la telefon, că poate șterge prețul afișat pe produse: "Nu ești obligat să le-arăți...prețul pot să-l șterg, eu pot să fac cu din-ăla, cu corectoru", potrivit interceptărilor din referatul procurorilor DIICOT.

Anchetatorii susţin că frazele despre ştergerea preţului au fost spuse de Bogdan-Radu Curticiu, administratorul firmei SC Michelangelo SRL, după ce acesta a aflat de la unul dintre liderii rețelei, respectiv de la Sorin Seleșiu, că organele de control fiscal au demarat o acțiune ce vizează verificarea legăturilor dintre societățile comerciale care ar fi fraudat statul român cu peste 23 de milioane de lei.

Într-o altă conversație telefonică interceptată, Seleșiu îi cerea administratorului unei alte societăți, Anei Drelciuc, să nu recunoască, în fața organelor fiscale, tranzacțiile făcute.

"Seleşiu: Dumneavoastră n-ați lucrat. Ziceți că nu aveți, n-ați lucrat și gata, atât...
Drelciuc: ...ăia o să spună c-o venit la mine-n curte și-o descărcat și ce am făcut eu cu documentele cu care am lucrat? Iar eu documente am, da, am de la Michelangelo, nu de la Riviera... Cine-i Riviera Trading, știți?
Seleșiu: ...un furnizor de-al meu
Drelciuc: ...bine, haideți. O să-i spun că marfa mea e de la Michelangelo, nu de la Riviera Trading"

În plus, din discuțiile surprinse de anchetatori reiese și implicarea un comisar șef din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vărșand, Nicolae-Marius Onica. Acesta, susţin procurorii, avea rolul de a asigura tranzitul mașinilor care transportau carne prin punctul vamal, fără a se înregistra sau aplica sigiliul pe mijlocul de transport.

"Mâine noapte, asta-i... așa îi omu (Marius-Nicolae Onica)...Trebuia să fie doctoru' la servici și nu-i la servici numa' mâine noapte... unu, ăla primu de luni și astelalte le țin pentru mâine noapte...", spunea Seleșiu, într-o discuție cu administratorul unei alte societăți, Daniela Grumăzescu.

Seleşiu i-a mai spus acesteia că, la momentul în care marfa va ajunge la Iași, va fi întocmit și circuitul documentelor care să ateste achizițiile/livrările fictive între mai multe societăți comerciale, cu scopul de a se ascunde proveniența intracomunitară a produselor de carne, se mai arată în referatul cu propunerile de arestare din dosar.

"Edificator cu privire la circuitul fictiv în care este implicată SC Medasimpex SRL este discuția telefonică din data de 20.12.2013 când Drelciuc Ana i-a cerut lui Seleșiu Sorin: 'vreau o factură de pulpe și dup-aia ți-o dau înapoi, numa fă-mi... Mâine am control pe-aicea', întrucât societatea comercială din Piatra Neamț făcea obiectul unei verificări din partea Direcției Antifraudă. În același context, Drelciuc Ana a solicitat lui Seleșiu Sorin ca transportul de marfă care urma să-l primească, să ajungă la sediul societății după terminarea programului tocmai cu scopul de a nu fi luat în evidență de organele de control", spun anchetatorii.

Zece persoane au fost arestate în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse din carne alterată, după ce au fost reţinute de procurorii DIICOT. Şase dintre aceste persoane au primit mandate de arestare emise de Tribunalul Bucureşti, iar celelalte patru, de la Curtea de Apel Bucureşti.

În acest dosar, procurorii DIICOT - Structura Centrală au făcut 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă, a informat DIICOT.

Prejudiciul produs de membrii celor două grupări a fost estimat la peste 15 milioane de euro.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, conform prevederilor legale, operaţiunile reale fiind evidenţiate în actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea TVA.

De asemenea, susţin procurorii, există suspiciunea că reţeaua achiziţiona marfă, fără plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania, direct prin firme "fantomă" ale reţelei şi apoi o vinde pe piaţa internă, "la negru", la un preţ apropiat de valoarea cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, "fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate însă fără încălcarea prevederilor legale".

O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea, de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către societăţi comerciale din Bulgaria şi Ungaria, de unde marsa se întorcea în România, prin societăţi de tip "paravan", care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile, potrivit DIICOT.

DIICOT susţine că activităţile infracţionale au fost sprijinite şi de angajaţi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi de lucrători din cadrul Poliţiei de Frontieră.