MENIU

Captură record de cocaină în Columbia

columbia cocaina

Peste 50 de tone de cocaină au fost confiscate într-o lună şi jumătate, în timpul operaţiunilor comune desfăşurate de Columbia în colaborare cu ţări din America şi Europa în apele continentale, a anunţat vineri guvernul columbian, transmite AFP. 

"Campania Orion, care se află în cea de-a cincea fază, reuneşte peste 25 de ţări care au obiective comune (...) de combatere a traficului cu narcotice", a declarat preşedintele columbian Ivan Duque în cadrul unei prezentări virtuale alături de ministrul apărării Carlos Holmes Trujillo.O cantitate de 50.3 tone de cocaină a fost confiscată între 1 aprilie şi 15 mai, în timpul acestei ofensive în apele continentului american, a adăugat președintele Columbiei, citat de AGERPRES.

Un comunicat al guvernului de la Bogota informează că "150 de persoane de diferite naţionalităţi au fost arestate şi au fost sechestrate 38 de bărci, două semi-submersibile şi patru avioane", evidenţiind că aceste operaţiuni au fost efectuate "în contextul unei pandemii". Columbia, principalul producător mondial de cocaină, coordonează de două ori pe an, începând cu 2018, acţiunile desfăşurate în cadrul campaniei Orion.

În primele trei luni ale anului, aceste acţiuni comune au condus la confiscarea a 130.6 tone de cocaină. Ţările participante la campanie sunt Argentina, Belize, Brazilia, Columbia, Costa Rica, Chile, Statele Unite, Spania, Franţa, Guatemala, Guyana, Honduras, Italia, Insulele Caiman, Jamaica, Mexic, Nicaragua, Panama, Olanda, Peru, Portugalia, Republica Dominicană, El Salvador, Surinam, Trinidad Tobago şi Uruguay.

Columbia este principalul producător de frunze de coca, materia primă din care se produce cocaină. În 2018, această ţară latino-americană avea 169.000 de hectare de plantaţii şi un potenţial de producţie de 1.120 de tone de cocaină, potrivit datelor furnizate de ONU.

Mai multe articole despre:
Columbia cocaina