MENIU

Când încep oamenii să țină cont de părerile celorlalți și de ce e importantă

Dacă crezi că celor mici nu le pasă de părerea celorlalți, ci că trăiesc într-o bulă plină de inocență și lipsită de presiunea socială, te înșeli. Specialiștii spun că vârsta la care copiii încep să fie atenți la aspectul lor este mult mai mică decât ai crede.

Oamenii de știință de la Universitatea Emory din Atlanta, Georgia, au realizat un studiu care arată că încă de la vârsta de numai doi ani copiii încep să fie interesați de părerile celorlalți și sunt predispuși să-și schimbe comportamentul pentru a-și apăra reputația.

Mai mult, specialiștii au mai descoperit că până la 24 de luni, copiii mici prezintă semne de inhibare și jenă atunci când sunt observați, drept urmare vor încerca să-și „gestioneze imaginea". Cu alte cuvinte, studiul a concluzionat că anxietatea socială apare mult mai devreme decât se credea anterior.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au efectuat o serie de experimente la care au luat parte 144 de copii cu vârste cuprinse între 14 și 24 de luni. De exemplu, în cadrul unuia dintre experimente, cercetătorii le-au arătat copiilor cum să controleze de la distanță un robot, folosind o telecomandă. Copiii au fost mult mai jenați și rușinați în momentul în care cercetătorul îi supraveghea.

Iar în cadrul altui experiment, cercetătorii au folosit două telecomenzi pentru a face jucăria să spună fie „Wow, nu e grozav?", fie „Ups, o nu!". Astfel, au descoperit că micuții folosesc telecomanda care stârnește o reacție negativă mai mult în momentul în care nu sunt vizionați.

Însă, profesorul de psihologie la Universitatea Emory și unul dintre autorii studiului, a declarat că: „Faptul că suntem sensibili la privirea și părerile altora este ceva specific uman. La bază, preocuparea noastră pentru propria imagine și reputație are legătură cu teama de respingere, unul dintre principalele motoare ale psihicului uman. Creșterea popularității rețelelor sociale a demonstrat cât de îngrijorați sunt adulții de imaginea lor".

Sursa

Mai multe articole despre:
copii părere presiune sociala