MENIU

Căile ferate românești sunt aceleași ca acum 22 de ani - Investiții IMENSE, infrastructura în paragină

Căile ferate românești sunt aceleași ca acum 22 de ani

Căile ferate românești sunt aceleași ca acum 22 de ani, într-o proporție covârșitoare. Din peste 8 mii de kilometri de șine s-au reconstruit doar 500 de kilometri de linie dublă. Potrivit Asociației Pro Infrastructură, aceste modernizări modeste au înghițit extrem de mulți bani europeni, cofinanțați de stat cu 20%. Potrivit asociației, blocajele birocratice generează întârzierile.

Cei aproximativ 500 km finalizați de căi ferate, la care fac referire membrii asociației, sunt pe coridorul principal Constanța-București-Predeal-Sighișoara-Simeria-Arad-Curtici. Însă în ciuda modernizării, există probleme uriașe.

„Pe Sighișoara-Simeria se înregistrează un record: 11 ani până la revenirea trenurilor pe două fire. București-Câmpina este cea mai veche secțiune, 2004. Își arată deja vârsta și necesită tot mai multe reparații. Observăm tergiversarea stațiilor Fetești și Ciulnița, începute abia în 2023, și viteza mică de pe segmentul Florești-Predeal. (...) Pe Simeria-Ghioroc, loturi semnate în 2017 pe 3 ani, depășirile de termene variază între 4 și 7-8 ani. Brașov-Sighișoara a pornit în 2020 și acum perspectiva de finalizare este de vreo 5 ani dacă totul merge bine. (...) Chiar și după terminarea acestor lucrări, coridorul principal Constanța-Curtici nu va fi complet deoarece lipsește partea critică Predeal-Brașov, cu tunel nou, unde studiul de fezabilitate este întârziat și finanțarea este incertă”, au explicat cei de la Pro Infrastructură.

În plus, cu bani din PNRR, ar trebui să se modernizeze 280 de kilometri de cale ferată pe tronsoanele Arad-Timișoara, Lugoj-Caransebeș, Cluj-Napoca-Episcopia Bihor. Dar și aici specialiștii spun că au așteptări reduse.

„Din aceste cauze, întreaga regiune a Moldovei nu a văzut încă bani europeni pe feroviar! Studiile de fezabilitate pe Ploiești-Suceava și Pașcani-Iași sunt în procedura obținerii acordului de mediu dar finanțarea nerambursabilă este puțin probabilă fiindcă fondurile din Programul Transport nu mai ajung, iar ministrul deja a sugerat că s-ar putea folosi împrumuturi de la Banca Mondială”, adaugă cei de la Pro Infrastructură. 

Mai multe articole despre:
cai ferate pnrr infrastructura