BLACK FRIDAY. Cum să recuperezi banii pe produsele cumpărate și care nu corespund cerințelor tale
Apetitul românilor pentru cumpărături la preț redus este tot mai mare , de la an la an. Practic, în această zi, datorită diversitățîi produselor, românii pot cumpără absolut orice, la preț mult mai mic decât în oricare altă perioada a anului. Din nefericire, se poate întâmplă că produsul cumpărat să nu fie cel la care te așteptai și să dorești să-l returnezi.
Legislația în vigoare protejează consumatorul și îi da dreptul să-l returneze fără a invocă un motiv anume, dacă achiziția s-a făcut de pe un magazin online Singură condiție este că returnarea să fie făcută în maximum 14 zile calendaristice.
Dacă un anumit produs este returnat, magazinul de unde a fost achiziționat are obligația de a returna banii cumpărătorului în maxim 14 zile calendaristice. Magazinul va returna toate sumele pe care le-a primit drept plata, inclusiv costul livrării.
Rambursarea se va face folosindu-se aceleași modalități de plata că cele folosite de cumpărător pentru tranzacția inițială. În caz cu totul excepțional, rambursarea se va face prin alte modalități, dacă cel care a cumpărat produsul a acceptat o altă metodă de plata și cu condiția de a nu cădea în sarcina consumatorului plata de comisioane în urmă rambursării.
Dacă vânzătorul nu trimite un curier pentru ridicarea produsului, va trebui să fie plătit returul de către cumpărător.
Pentru a returna produsul și pentru a primi banii înapoi, va trebui să completezi online, de pe site-ul de unde ai făcut achiziția, un formular. De asemenea, poți trimite magazinului un mesaj în care să fie explicată intenția. Cumpărătorul va fi ghidat ce trebuie să facă.
Atenție, există și excepții. Există cazuri când nu se poate returna un anumit produs. Este vorba despre acelea care sunt realizate după specificațiile exacte ale cumpărătorului. La fel se întâmplă și cu înregistrările audio, video ori programele informatice.
De asemenea, legea prevede că vânzătorul unui anumit produs poate să rețînă din prețul plătit de cumpărător valoarea diminuată a produselor în cazul în care a fost folosit în repetate rânduri pentru a i se testa funcționalitatea.
Produsele comandate online pot fi refuzate dacă nu sunt livrate la timp. Magazinele online au obligația să onoreze comenzile în cel mult 30 de zile. Nu există excepții nici măcar dacă este vorba de perioada aglomerată de Black Friday.
Dacă vânzătorul nu a livrat produsele în termenul stabilit, cumpărătorul poate solicită livrarea cât mai repede posibil. Dacă nici termenul suplimentar nu este respectat, cumpărătorul are dreptul să solicite banii înapoi în termen de 7 zile.
Garanția produselor se aplică indiferent de perioada și locul din care s-au făcut cumpărăturile, fie că este vorba de un magazin online, clasic sau sunt făcute de Black Friday sau o perioada obișnuită din an.
Legea 449/2003 este cea care reglementează garanțiile produselor. De fapt, stabilește că există două tipuri: garanția legală de conformitate și garanția comercială, care pot coexistă pentru un singur produs.
Garanția legală se aplică pentru orice produs comercializat (cu anumite excepții, clar stabilite). În momentul în care un produs este vândut, cumpărătorul beneficiază de garanția legală, fără că garanția să fi fost oferită de cineva anume, ci numai în temeiul legii.
Garanția legală este de doi ani, dar, pentru produse a căror durata de viață este mai mică de 2 ani, poate fi redusă la durata medie de utilizare a produsului, atât timp cât cumpărătorul este informat despre acest lucru. Garanția legală este responsabilitatea vânzătorului, la fel, în temeiul legii.
Garanția comercială este una suplimentară și poate îmbracă orice formă: o durata de timp mai mare, rambursarea direct a sumei plătite în cazul apariției unui defect etc. Dar nu poate înlocui și nu anulează garanția legală.
Produsele care se defectează sau nu respectă specificațiile pot fi reparate sau înlocuite. De asemenea se pot restitui banii sau să fie aplicată o reducere a prețului, scrie cumsa.ro
Cumpărătorul trebuie să știe că dacă se confruntă cu o asemenea situație, inițial se poate alege varianta reparării și înlocuirii. Cu alte cuvinte, prima varianta pe care o are un cumpărător este repararea, pentru a asigura funcționalitatea produsului.
Înlocuirea poate interveni în cazul în produsul nu mai poate fi reparat și se va face numai cu un produs identic. Returnarea banilor este ultima varianta la care se poate recurge, dar, doar după ce s-a încerca repararea sau înlocuirea produsului achiziționat inițial.