MENIU

Beatrice Mahler: Situația actuală din spitale este impactul cazurilor înregistrate în urmă cu o săptămână. Cât de bun este antibioticul în tratarea Covid

Beatrice Mahler. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Managerul Institutului ”Marius Nasta” din București a tras un nou semnal de alarmă privind situația epidemiologică gravă în care ne aflăm. Ce vedem acum în spitale este impactul celor 5.000-6.000 de cazuri diagnosticate în urmă cu 7-10 zile, spune Beatrice Mahler. Medicul a atras atenția și că mulți bolnavi ajung prea târziu la spital, când medicamentele nu își mai pot face efectul, și a transmis că antibioticele nu fac parte din tratamentul pentru Covid.

Mahler a declarat că numărul pacienților Covid-19 este extrem de mare, iar spitalul face aproape în fiecare zi aprovizionarea cu medicamente.

Managerul de la ”Marius Nasta” a atras însă atenția că multe persoane ajung prea târziu la spital, alegând să se trateze acasă, și a subliniat că antibioticul nu face parte din schema de tratament pentru Covid. 

Persoanele testate pozitiv trebuie să meargă la spital când saturația scade sub 92-93.

”Avem medicamente, dar aprovizionarea o facem aproape zilnic. Consumul este foarte mare. Într-adevăr, prețurile sunt crescute la medicamente, în acest moment, cele mai scumpe medicamente sunt asigurate de Ministerul Sănătății. Sunt medicamente, dar să știți că mulți pacienți ajung atât de târziu încât medicamentele nu mai ajung să își facă efectul. Dacă ar înțelege toată lumea să vină la spital atunci când începe saturația să scadă, să meargă sub 92, ar fi o cu totul altă abordare a șansei lor la viață.
Este foarte important să ajungă într-o cameră de gardă, să beneficieze de un consult, să primească în primul rând tratament antiviral, nu tratament antibiotic. Avem un exces de consum al antibioticelor, un exces de consum care n-o să ne facă bine pe termen mediu și lung în România”, a spus Mahler marți seară, la un post TV. 

În legătură cu situația stocurilor de antivirale, managerul Institutului ”Marius Nasta” a precizat că, dacă medicul consideră că este necesar, spitalele Covid oferă tratament fără costuri pentru pacient.

Mahler a transmis însă că situația este gravă, întrucât cazurile de acum de la ATI sunt o urmare a celor 5.000-6.000 de infectări înregistrate în urmă cu 7-10 zile. 
”În spital, în acest moment, este extrem de dificil, presiunea crește și, din păcate, în următoarea perioadă lucrurile nu se vor ameliora, la cum vedem evoluția cazurilor. Ce trebuie să reținem este că acest număr mare de cazuri pe care îl vedem astăzi ca și cazuri noi vor veni abia peste 7-10 ca pacienți cu necesar crescut de oxigen. Acum avem impactul în spitale al celor 5.000-6.000 de cazuri diagnosticate în urmă cu 7-10 zile”, a mai spus medicul.