MENIU

Beatrice Mahler, managerul Marius Nasta: "Vaccinarea reprezintă o soluție și o garanție a unui val pandemic de o mai mică amploare în toamnă"

Medicii români sunt și ei îngrijorați de un posibil val patru al pandemiei de Covid-19, mult mai virulent, ca urmare a noilor varainte ale virusului SARS-CoV-2 care circulă în întreaga lume. O spune chiar Beatrice Mahler, managerul Institului Marius Nasta, din Capitală, care suține că anunțul experților stărini, care trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că, pentru lumea nevaccinată, pandemia ar putea intra acum în cea mai mortală fază,  "este îngrijorător". Mediul român spune că însă "oarecum ne așteptam atât timp cât în circulație sunt tulpini care au o agresivitate crescută, care ajung în țări sărace ce nu au acces la vaccin".

Cât privește situația din țara noastră, avertismenul experților străini este un semnal de alarmă mai ales pentru persoanele care nu au decis încă să se vaccineze. "În momentul în care vom avea mai mulți români care vor refuza varianta de imunizare prin vaccin, riscul ca tulpinile respective să ajungă să creeze curbă de de pandemie în România este mare", a declarat Mahler, la Realitatea PLUS.

Întrebată ce ar trebui făcut pentru ca oamenii să sesizese pericolul și să se imunizeze, în contextul scăderii interesului românilor pentru vaccinare, Beatrice Mahler a răspuns: "În primul rând, am intrat într-o altă etapă: etapa în care cei care doresc  se vaccineze au făcut-o. În etapa în care cei care au avut un nivel de educație și de înțelegere a problematicii medicale au acceptat și au ales varianta de vaccinare. Suntem în momentul  în care nehotărâții trebuie să stea la masă cu medicii sau cei acre pot să le răspundă la întrebări. Suntem în momentul în care trebuie să mergem cu vaccinarea în zonele mai greu accesibile, zone care sunt extrem de vulnerabile pentru că și în situația unui val patru care ar putea să atingă România în toamnă, cu o tulpină agresivă, zonele despre care vorbim sunt zone care nu au acces la servicii de sănătate la fel ca și orașele mari, orașe în care vaccinarea merge bine. Trebuie să ne concentrăm atenția în această vară pe aceste categorii, pe aceste categorii, pe aceste zone (...) iar vaccinarea reprezintă o soluție și o garanție a unui val pandemic de o mică amploare în toamnă".

Noile dovezi sugerează că varianta indiană a virusului SARS-CoV-2 ar putea fi mult mai contagioasă, chiar mai transmisibilă decât cea britanică, tulpină care a contribuit la unele dintre cele mai mortale focare din timpul pandemiei. Vulnerabile sunt țările sărace, fără acces la vaccin, precum India, Nepal sau alte țări din Africa și Asia, spun specialiștii străini. O soluție ar fi ca rezervele de vaccinuri să fie direcționate în zonele unde criza este acută.