MENIU

Bateria din hârtie ar putea fi invenția care revoluționează lumea în următorul secol

Cercetătorii au creat un nou tip de baterie doar din hârtie, care le-ar putea salva viața locuitorilor din zonele îndepărtate ale lumii sau din regiunile slab dezvoltate. Cum funcționează mai exact acestă invenție revoluționară?

O echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din New York, Binghamton, a găsit o metodă prin care ar putea veni în ajutorul medicilor, care se confruntă deseori cu lipsa de electricitate fără de care aparatura de specialitate nu ar putea funcționa.

Este vorba despre bateriile de hârtie care funcționează cu ajutorul bacteriilor.

„Hârtia are avantaje unice ca material pentru biosenzori. Această baterie este ieftină, de unică folosință, flexibilă și poate alimenta lanterne, becuri, aparate radio, sau chiar telefonul mobil. Bateriile comerciale sunt scumpe și neprietenoase cu mediul, însă acestea din hârtie reciclată sunt și ieftine și nici nu produc vreun fel de poluare", a declarat Seokheun Choi, autorul principal al cercetării.

Bateria din hârtie care funcționează cu ajutorul bacteriilor

Choi și colegii săi au creat bateria de hârtie imprimând straturi subțiri de metale și alte materiale pe aceasta. Apoi, au plasat pe hârtie exoelectrogeni liofilizați.

Exoelectrogenii sunt un tip special de bacterii care pot transfera electroni în afara celulelor lor. Electronii, care sunt generați atunci când bacteriile produc energie pentru ei înșiși, trec prin membrana celulară.

Mai apoi, aceștia intră în contact cu electrozii externi și alimentează bateria. Pentru a activa bateria, cercetătorii au adăugat apă. În câteva minute, lichidul trezește la viață bacteriile, care produc suficienți electroni pentru a alimenta o diodă cu emisie de lumină și un calculator.

Bateria de hârtie este momentant de unică folosință, aceasta are o perioadă de valabilitate de aproximativ patru luni. Însă, Choi și echipa sa lucrează deja la îmbunătățirea performanțelor, astfel încât aceste baterii să poată fi ținute și depozitate pentru o perioadă mai lungă de timp înainte de a fi folosite.

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare ştiinţă baterie