MENIU

Bătaie între poliţie şi protestari, în Germania. Oamenii furioși încercau să împiedice accesul la congresul celui mai mare partid de extremă dreaptă

Bătaie între poliţie şi protestari, în Germania. Foto: Profimedia

La Essen, în vestul Germaniei, au avut loc sâmbătă dimineaţa ciocniri între protestatari şi poliţie înaintea congresului partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), programat să aibă loc timp de două zile în acest oraş.

Poliţia a operat câteva arestări după ce mai mulţi poliţişti au fost atacaţi în incidente violente, în timp ce mii de demonstranţi încercau să blocheze accesul delegaţilor AfD la locul de desfăşurare a congresului.

"Unii demonstranţi purtau măşti şi au atacat poliţişti", a declarat poliţia din Essen, care le-a cerut demonstranţilor să stea departe de "acţiunile violente şi de turbulenţi".



Mai multe sute de protestatari au blocat o ieşire spre autostradă şi alţii au ocupat străzile şi intersecţiile în apropierea sălii unde are loc congresul.

La Essen sunt aşteptaţi 100.000 de protestatari. Poliţia a desfăşurat mii de membri ai forţelor de ordine, precum şi tunuri cu apă pentru a ţine sub control demonstraţiile.

Autoturism transformat în fiare vechi în urma unui grav accident în Arad. Au fost chemate echipele de descarcerare

Poliţia a avut ciocniri cu un grup mare de protestatari care au încercat să rupă cordonul de poliţie în jurul orei 05.45, a informat o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Poliţiştii au folosit spray-uri cu piper şi bastoane pentru a le opri înaintarea, a adăugat ea.



Poliţia a cerut câteva ambulanţe, dar nu este clar deocamdată dacă vreun demonstrant a fost rănit.

Câţiva deputaţi ai AfD în Bundestag au spus că au fost ajuns la locul congresului sub protecţia poliţiei, care i-a însoţit de la hotel.

Unii delegaţi au reuşit să ajungă pe jos, nederanjaţi de protestatari.

Aproximativ 600 de delegaţi sunt aşteptaţi să se reunească la arena Grugahalle, pentru un congres la care actualii co-lideri Alice Weidel şi Tino Chrupalla vor încerca să fie realeşi, înaintea alegerilor legislative federale de anul viitor.

Autorităţile s-au arătat îngrijorate că, deşi se aşteaptă ca demonstraţiile să fie în mare parte paşnice, în jur de 1.000 de extremişti de stânga ar putea recurge la mijloace violente pentru a perturba congresul.

Cinci copii au ajuns la spital cu simptome grave de intoxicație după ce au mâncat ciuperci culese din pădure

Grupuri stângiste au declarat în avans că vor încerca să blocheze intrările în sala de congres, pentru a împiedica accesul delegaţilor.

O primă demonstraţie a avut loc vineri noaptea, proteste mult mai ample fiind aşteptate pe tot parcursul zilei de sâmbătă.

Municipalitatea din Essen a încercat timp de mai multe luni să împiedice organizarea congresului în acest oraş, însă în cele din urmă nu a primit câştig de cauză în justiţie.

O temă majoră la congresul AfD va fi, probabil, locul al doilea obţinut de partid la recentul scrutin pentru Parlamentul European, deşi cu un scor mai mic decât prognozau sondajele, ultima parte a campaniei fiind umbrită de reacţia partidului faţă de capul său de listă, Maximilian Krah, exclus între timp din grupul eurodeputaţilor AfD.



Partidul a fost însă, la rândul său, exclus din grupul Identitate şi Democraţie (ID) din PE în urma afirmaţiei lui Krah conform căreia nu toţi membrii SS au fost criminali de război.

Marius Budăi îi desființează pe reziștii care critică legea pensiilor: ”USR nu a fost în stare să le dea un leu seniorilor cât au fost la guvernare”

Mai multe articole despre:
germania extrema dreapta protestatari politie