MENIU

Bărbatul atacat de urs, la o fermă din judeţul Harghita, a fost salvat de medici. Ce soluție a găsit ministrul Mediului în criza urșilor

Foto arhivă

Victima a fost operată timp de 6 ore, iar acum este în stare stabilă. În continuare însă, urșii ies din păduri și fac ravagii în multe localități din țară. Ca reacție, ministrul Mediului, Tanczos Barna, vrea să împuște urșii care coboară în așezările umane, în mai puțin de 24 de ore, după ce este semnalată prezența lor.

Bărbatul de 54 de ani a fost atacat de urs, în plină zi, la o fermă din localitatea Săcel. Câțiva oameni care l-au găsit rănit au sunat la 112, iar victima a fost dusă la spital cu ambulanța. Avea răni grave în zona pieptului și a fost operat de urgență.

Un caz tragic s-a petrecut și în județul Cluj. Un urs a fost lovit de o mașină și lăsat să agonizeze pe câmp. În cele din urmă, după 12 ore, specialiștii l-au eutanasiat.

Probleme au fost și în Brașov. Doi urși mari au intrat în curtea unei pensiuni în căutate de mâncare. Timp de două ore autoritățile au încercat să alunge animalele, dar în zadar. Abia după ce urșii au fost tranchilizați, aceștia au fost urcați într-o mașină și transportați la o distanță de aproximativ 10 kilometri, în pădure.

Pentru eliminarea pericolului din societate, ministrul Mediului pregătește modificarea legislației. Urșii agresivi ar putea fi împușcați în 24 de ore. Federația pentru protecția Animalelor susține că alta este soluția.

De la an la an, tot mai mulți pui de urs rămân orfani din cauza braconajului ori accidentelor, susțin specialiștii, iar singurul orfelinat de urşi din Europa se află la noi în ţară, în Harghita.

Mai multe articole despre: