MENIU

Bani de la americani pentru armament. SUA împrumută România cu 2 miliarde de dolari

Patriotul românesc a a ajuns la ucraineni. Foto/Inquam

Rămasă fără sistemele Patriot, donate Ucrainei, România va împrumuta de la SUA două miliarde de dolari pentru a se înarma. 

Surse oficiale de rang înalt au declarat pentru Realitatea,  că Congresul SUA va aprobă un împrumut pentru România în valoare de 2 miliarde de dolari. Banii sunt destinați achiziționării de armament, în contextul amenințărilor reprezentate de acțiunile Rusiei.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, în marja summit-ului aniversar al NATO de la Washington, că se așteaptă că România să fie recompensată „rezonabil” pentru că a donat un sistem Patriot Ucrainei.

El a precizat că sunt negocieri cu aliații NATO astfel încât țară noastră să primească mai devreme sisteme care să asigure spațiul aerian național.

„Sprijinim Ucraina, sprijinim Republica Moldova, donăm Patriot – pentru că putem și pentru că noi considerăm că așa este corect. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel într-un stat care are forță, energia și capacitățile să exporte securitate în întreagă regiune. România a devenit mai sigură, mai puternică și mai implicată, în special în ultimii 10 ani. Pretenția noastră e, că atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fim compensați rezonabil”, a declarat Iohannis.

„În CSAT am discutat acum câteva zile în extenso această chestiune și am dat un mandat ministrului apărării și se negociază, iar dorința noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat. Dar cred că vom obține și sisteme care vor fi livrate mai repede care să compenseze donarea acestui sistem Patriot”, a mai spus șeful statului.