MENIU

Grea lovitură pentru băncile românești. Ce se întâmplă cu creditele în franci elvețieni

<p>71.000 de credite, cu probleme &icirc;n Rom&acirc;nia. De ce nu sunt băncile de acord cu legea "Dării &icirc;n plata"</p>

Băncile românești  primesc o lovitură puternică din partea Curţii Europene de Justiţie, prin opinia exprimată, ieri, în cazul Andriciuc, aşteptată cu mare nerăbdare de împrumutaţii în franci elveţieni (CHF).

Curia spune, printre altele,  că băncile trebuie să prezinte, în contractele de credit, posibilele variaţii ale cursurilor de schimb valutar şi riscurile inerente contractării unui împrumut în monedă străină. Mai mult, informaţiile instituţiilor bancare trebuie să privească nu numai posibilitatea aprecierii sau a deprecierii valutei în care a fost contractat împrumutul, ci şi impactul pe care fluctuaţiile cursului de schimb valutar şi o majorare a ratei dobânzii la împrumuturile în moneda străină îl au asupra împrumutului.

Instanţa naţională va stabili caracterul abuziv al clauzei de risc valutar şi dacă aceasta a fost exprimată în mod clar şi inteligibil în contractele de credit, a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Foarte dure sunt şi aprecierile CJUE referitoare la faptul că dezechilibrele într-un contract de credit în valută, chiar dacă sunt verificate la momentul încheierii contractului, totuşi ele apar ulterior. "Nominalismul monetar nu este făcut pentru creditor, ci în favoarea debitorului, mai stabileşte Curia, ceea ce, din nou, este o palmă severă la adresa judecătorilor, care invocau nominalismul monetar când dădeau câştig de cauză băncilor".

Mai multe articole despre:
null