MENIU

Avertismentul unui medic român: "Atenţie. Cum prevenim gripa de tip A, porcină"

Medicul Tudor Ciuhodaru a atras atenţia, pe pagina sa de Facebook, asupra complicaţiilor gripei, care pot duce la deces, dar şi asupra lucrurilor pe care trebuie să le ştim despre gripa porcină, sau gripa de tip A. 

"Atenție. 77 de cazuri de gripă au fost confirmate pănă acum la Iași. Numărul deceselor înregistrate în această iarnă a ajuns la 47. Ultima victimă este o femeie de 35 de ani, fără alte afecțiuni, ce a murit la 3 zile de la internare", scrie medicul, pe pagina de Facebook, explicând apoi ce este şi cum prevenim gripa porcină. 

Cea mai mediatizată gripă din istorie, gripa tip A(H1N1) numită şi gripa porcină, gripa mexicană, este o boală virală, ce evolueză cu febră moderată, curbatură şi interesarea căilor respiratorii superioare (rinofaringe) şi mai rar cu exprimări gastro-enterice, având rare tendinţe de complicaţii.

Măsurile de prevenţie, valabile oriunde şi oricând pentru orice viroze, includ respectarea strictă a regulilor de igienă (utilizarea batistei, a şerveţelului de unică folosinţă când tuşim sau strănutăm, spălatul riguros pe mâini), evitarea aglomeraţiilor şi izolarea pacientului la domiciliu. Consultaţi medicul de familie şi evitaţi zecile de ore de aşteptare de la urgenţe unde riscul de transmitere a oricărei infecţii respiratorii creşte exponenţial datorită aglomeraţiei. Puteţi lua în considerare, după informare privind beneficiu- risc, imunizarea prin vaccinare.

Trei lucruri care trebuie cunoscute despre gripa porcină:

1. Prin comparaţie cu gripa sezonieră, morbiditatea şi mortalitatea acestei gripe este de 10-20 de ori mai mică, gripa sezonieră afectând într-un an pandemic circa 90 de milioane de persoane, cu 865.000 spitalizări şi 209.000 de cazuri letale iar gripa porcină în "pandemia" din aprile 2009- august 2010 doar circa 18500.

2. Spre deosebire de gripa sezonieră, ce intersează grupele extreme de vârstă, cea porcină afectează predilect persoanele sub 40 de ani. Stările asociate, care induc un risc crescut faţă de boală şi complicaţii, inclusiv deces prin insuficienţă respiratorie acută, includ: sarcina şi lăuzia, obezitatea, boli metabolice (diabet zaharat, sindrom metabolic), imunodeficienţe şi patologia cronică (respiratorie sau cardiacă.).

3. Infecţia se transmite de la om la om, nu de de la animale (porci, câini sau pisici) şi nici de la păsări, preponderant pe cale aeriană, fiind favorizată de nerespectarea regulilor elementare de igienă. Răspândirea globală a fost favorizată de globalizare, în particular de transportul cu avionul, unde filtrarea aerului în condiţii de reciclare şi presurizare nu are nicio eficienţă asupra virusurilor.

Mai multe articole despre:
gripa gripă porcină gripă de tip A