MENIU

Avertismentul medicilor despre boala fatală confundată cu o răceală: Pericol major și la tineri -  Infarctul silențios, 6 simptome înșelătoare

Avertismentul medicilor despre boala fatală confundată cu o răceală - Pericol major și la tineri -  Infarctul silențios, 6 simptome înșelătoare

Avertisment din partea medicilor! Infarctul poate fi confundat cu o răceală dacă durerile din piept lipsesc dintre simptome, relatează Realitatea PLUS. 

 

Infarctul silenţios, cum îl numesc medicii, poate da foarte puţine semnale de alarmă. El poate fi confundat cu o răceală sau cu refluxul gastroesofagian.

Un prim simptom în cazul infarctului ar fi oboseala apărută brusc, care nu trece la câteva zile de la instalare. Medicii susțin că vârsta poate fi un mare factor de risc, vizate fiind persoanele de peste 55 de ani.

Mai mult, consumul de tutun, alcoolul, lipsa activității fizice, stresul, dar si kilogramele în exces pot duce la infarct, relatează Realitatea PLUS.

Și tinerii pot fi vizați, de aceea medicii recomandă mersul periodic la cardiolog. Atacurile de cord încep să apară tot mai des la pacienţi tineri din cauza unui stil de viaţă neglijent. 

 

AVERTISMENTUL MEDICILOR - PERICOL MAJOR, BOALA POATE FI FATALĂ

 

„Sunt din ce în ce mai multe persoane tinere tinere. Trendul afectărilor acute cardiace la pacientul tânăr este recunoscut la nivel mondial. 

Dacă am eticheta un junghi în zona stângă a toracelui, dar nu numai în partea stângă, poate fi și în zona abdomenului, ne-am gândi la răceală, mai ales dacă e asociat cu scurgeri nas, dureri gât, febră.

Dacă este o durere bruscă și este și senzația de nod în gât trebuie, sunat la 112 și dus la Camera de Gardă, la spital”, a explicat Carmen Dorobăț, medic specialist infecționist, Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, în exclusivitate la Realitatea PLUS.

„Indiferent de vârstă, în special cei care se știu cu părinți suferinzi cu inima, trebuie să aibă controale periodice la medic”, a mai atras atenția medicul Carmen Dorobăț.

 

INFARCT SILENȚIOS SAU O RĂCEALĂ sau ARSURI STOMACALE - SIMPTOME

 

Atacul de cord poate fi foarte ușor confundat cu o simplă răceală sau o boală gastrică. Simptomele clasice de durere în piept, transpirație rece și slăbiciune sunt cunoscute, însă există mai multe semne subtile care pot fi greșit interpretate, ceea ce duce la ajungerea mai târziu pentru un consult la un medic specialist în chirurgie cardiovasculară, potrivit sfatulmedicului.ro.

Un atac de cord poate avea loc chiar și în lipsa durerilor în piept. Insuficiența cardiacă și bolile cardiace în general nu prezintă aceleași semne la toată lumea, în special la femei. Inima este un mușchi care se contractează pentru a pompa sânge în tot corpul. Un atac de cord (infarct miocardic) apare atunci când la mușchiul inimii nu ajunge suficient sânge. Sângele transporta oxigen și substanțe nutritive către mușchiul inimii.

Când fluxul sanguin nu este suficient pentru mușchiul inimii, partea afectată se poate deteriora. Acest lucru este periculos și poate fi fatal, scrie sfatulmedicului.ro.

Infarctele au loc brusc, dar de obicei rezidă din boli cardiace vechi. Placa formată în timp pe pereții vaselor de sânge se poate desprinde, îngreunând trecerea sângelui spre mușchiul inimii, ceea ce duce la un atac ce cord.

 

FACTORI DE RISC INFARCT SILENȚIOS - CUM ÎL DEOSEBEȘTI DE O RĂCEALĂ

 
- vârsta;
- ereditatea;
- tensiunea arterială crescută;
- colesterolul mărit;
- obezitatea;
- dieta nesănătoasă;
- consumul excesiv de alcool;
- stresul;
- lipsa activității fizice.
 

SIMPTOME INFARCT SILENȚIOS vs. RĂCEALĂ, ARSURI GASTRICE, REFLUX GASTROFARINGIAN

 
Un atac de cord se poate produce fără să ofere prea multe semne vizibile sau simptomele să fie confundate cu cele ale unei răceli, de exemplu. Cu toate acestea, fiecare pacient trebuie să își asculte corpul și să descopere care sunt potențialele semnale care anunță un infarct.
 
Durere toracică, presiune și disconfort. Majoritatea persoanelor care suferă un infarct reclamă dureri în piept sau disconfort. Acestea, însă, nu apar în orice atac de cord. Pacienții descriu atacul de cord că pe o presiune uriașă în piept, că pe o greutate mare. Alții, în schimb, descriu durerea ca pe o gheară care le strânge pieptul, scrie sfatulmedicului.ro. Ca și exemplul dat de medicul Carmen Dorobăț, care a precizat că e vorba de o durere bruscă și puternică.
 
Disconfortul, care poate dispărea după câteva minute, este semn că inima nu primește suficient oxigen. Durerea poate radia către brațul stâng, însă dureri pot apărea și în zona superioară a abdomenului, la umăr, spate, gât sau maxilar, potrivit aceleiași surse.
 
Transpirație puternică. Transpirația mai abundență decât de obicei, în special în lipsa unei activități fizice intense, ar putea fi un semn de avertizare timpurie a problemelor cardiace.
 
Pomparea sângelui prin arterele înfundate necesită mai mult efort pentru mușchiul cardiac, astfel încât corpul transpiră mai mult în încercarea de a menține scăzută temperatura corpului în timpul acestui efort suplimentar. Transpirațiile reci pot fi însă ușor confundate cu simptomele unei răceli, fiind astfel ignorate, mai scrie sfatulmedicului.ro.
 
Oboseala. Acesta este un alt simptom mai greu de recunoscut în cazul unui infarct, întrucât este considerat inclusiv o formă de manifestare a gripei. Un atac de cord poate provoca epuizare ca urmare a stresului suplimentar la care este supus mușchiul cardiac.
 
Dificultăți de respirație. Inima pompează sângele așa încât să poată circulă în țesuturi, dar și pentru a se oxigena. Dacă inima nu poate pompa bine sângele, așa cum se întâmplă în cazul unui atac de cord, pacientul poate întâmpina dificultăți de respirație, un alt simptom ușor de confundat cu cel al unei răceli.
 
Amețeala. Durerea de cap și amețelile pot apărea odată cu un atac de cord, în special în cazul femeilor.
 
Palpitațiile. Bătăile inimii pot varia, depășind ritmul obișnuit, ceea ce poate fi semnalul unui infarct miocardic, potrivit sfatulmedicului.ro.