MENIU

Avertisment sumbru: UE să fie pregătită pentru un val de FENTANIL - Drogul MORTAL e și în România, e de 50 de ori mai puternic decât heroina

Pericolul drogurilor sintetice crește tot mai mult. Avertisment sumbru de la Bruxelles: Europa trebuie să se pregătească pentru un val de fentanil, drogul care ucide deja zeci de mii de americani și se află deja pe piața din România. Fentanilul este unul din drogurile sintetice găsite în mașina lui Vlad Pascu, cel care a ucis, drogat fiind, doi tineri în stațiunea 2 Mai, într-un accident cumplit în luna august.

 

Bruxelles lansează un avertisment sumbru: UE trebuie să se pregătească pentru un val de fentanil, drogul sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina.

Acesta a fost anunțul făcut de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, după un avertisment al secretarului de stat american Antony Blinken, potrivit căruia Europa fie are o problemă nedescoperită cu drogurile sintetice, fie va fi lovită de una în curând, potrivit Politico Europe.

Fentanilul este drogul sintetic care ucide zeci de mii de americani în fiecare an iar avertismentul pe care-l dă Bruxelles vine în condițiile în care România este cuprinsă de marele scandal al drogurilor, început cu tragedia din 2 Mai, din 19 august. Vlad Pascu, de 19 ani, a ucis doi tineri și a rănit alți trei în stațiunea 2 Mai în dimineața zilei de 19 august, drogat fiind, după ce fusese oprit de două ori de oamenii legii, însă i s-a dat drumul. Vlad Pascu este urmărit penal pentu deținere, consum și trafic de droguri de mare risc. Unul dintre drogurile identificate la Vlad Pascu este chiar fentanilul.

Fentanilul este de 50 de ori mai puternic decât heroina și de 100 de ori mai puternic decât morfina, Fentanilul este unul dintre cele mai periculoase droguri apărute în ultima perioadă. Recent, drogul a ajuns și în Europa. Iar zilele trecute, substanța extrem de periculoasă a fost descoperită în timpul perchezițiilor din dosarul rețelei de droguri din care făcea parte Vlad Pascu.

"Creează stări de dezechilibru majore, dând o senzație falsă de liniște, de relaxare, de rupere de realitate. Este foarte periculos dacă este consumat la volan, în sensul că încetinește reflexele, apar distorsiuni auditive și vizuale, se confundă obiectele. El se consumă în general în compoziție cu un drog stimulant al sistemului nervos central. Stau aplecați, nu mai realizează care este cerul, care este pământul. Nu pot comunica", a declarat, pentru Realitatea PLUS, Cătălin Țone, expert antidrog.

 

„Valul de fentanil” în Europa: Criza este foarte aproape, în Europa sunt și laboratoare pentru droguri sintetice

Comisarul Ylva Johansson a făcut anunțul despre „valul de fentanil” în cadrul unui eveniment organizat în marja Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite despre amenințările la adresa sănătății și securității reprezentate de drogurile sintetice. Johanssen a amintit că președintele american, Joe Biden i-a îndemnat pe aliați să ia în serios amenințările cauzate de fentanil.

”Când am vorbit cu secretarul Blinken, el a spus așa despre drogurile sintetice: <<Ori este o problemă pe care o aveți, pe care nu știți că o aveți, ori este o problemă pe care o veți avea>>.  Statele Unite vor să acționeze ca un gardian, pentru ca alții să nu aibă aceeași problemă ca și ei”, a spus Johansson într-un interviu acordat pentru Politico.

„Fentanilul și alte droguri sintetice nu reprezintă însă cea mai mare preocupare a Uniunii Europene, canabisul fiind cel mai consumat drog, iar cocaina fiind drogul al cărui consum crește cel mai rapid. Dar, spre deosebire de SUA, unde drogurile sintetice sunt introduse ilegal din țări precum Mexic, Europa are capacitatea de laborator de a produce droguri sintetice, ceea ce ar putea declanșa rapid o criză”, a completat Johansson.

”Capacitatea de a produce fentanil în UE este aici, o avem. Asta înseamnă, bineînțeles, că în momentul în care decid să înceapă să facă asta și cred că există o cerere, ar putea să se declanșeze foarte repede.

Trebuie să fim foarte vigilenți și foarte pregătiți”, a avertizat Johansson.

 

În total, 434 de laboratoare pentru obținerea ilicită a drogurilor sintetice au fost desființate în UE în 2021, potrivit Raportului european privind drogurile 2023.

Experții Agenției antidrog a UE au avertizat la începutul anului 2023 an că interzicerea cultivării macului de către talibanii din Afganistan ar putea reduce drastic oferta de heroină în Europa și ar crea posibilitatea unei creșteri a opioidelor sintetice.

UE consolidează deja Agenția sa antidrog, care se ocupă atât de aspectele de sănătate, cât și de cele de securitate, oferindu-i ”mult mai multă putere și resurse duble”.

Un plan de acțiune al UE împotriva traficului de droguri, anunțat de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în discursul său privind starea Uniunii Europene, va fi lansat până la sfârșitul acestui an, mai notează Politico.

 

Mai multe articole despre: