AVERTISMENT ŞOCANT. Ce riscă cei care nu îşi încălzesc apartamentele
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, Radu Opaina, atrage atenţia că blocurile în care locatarii obişnuiesc de ani de zile să închidă căldura pe timpul iernii sunt în pericol de prăbuşire. Acesta spune că umezeala a ajuns să pătrundă în structura de rezistenţă, unde fierul se degradează accelerat, notează ziarulring.ro.
Structura de rezistenţă a blocurilor se degradează înainte de termen în blocurile unde se închid frecvent caloriferele, ne spune Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari. "Nici nu vă imaginaţi ce se poate întâmpla, se poate ajunge la căderea sau la mişcarea clădirilor fără cutremur. Dacă se creează condens, apa se infiltrează în pereţi, în structura de rezistenţă. Oamenii îşi distrug singuri blocurile, sunt inconştienţi. Dacă vine un cutremur de 6 grade, clădirea se va comporta ca la unul de 8 grade, cedează mai repede, că are fierul din el deja deteriorat, degradat, terminat", a declarat Radu Opaina.
Reţeaua de termoficare, dezechilibrată Prin închiderea caloriferelor, care sunt de ordinul miilor pe un punct termic, zi de zi, noapte de noapte, se creează dezechilibre hidraulice, susţine Opaina. "Asta înseamnă că punctul termic trebuie să pompeze mai mult debit în reţea, ca să-i asigure celui care nu a închis caloriferul 20 de grade Celsius în casă. O mare problemă pe care au semnalat-o oamenii în iarna asta a fost lipsa căldurii pentru cei care voiau să se încălzească. RADET-ul nu mai poate pompa debitul necesar pentru că e dezechilibrată întreaga reţea. Uitaţi-vă, de exemplu, la luna decembrie, când au venit facturi foarte mari. A crescut consumul pe punctul termic, nu a scăzut", a afirmat Radu Opaina.
Umiditatea, periculoasă Preşedintele Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii, prof. dr. ing. Liviu Dumitrescu, ne spune că umiditatea este foarte periculoasă, însă e greu de spus cât de mult afectează structura de rezistenţă.
"Din cauza temperaturii mai scăzute din apartamentele debranşate, respectiv cu robinetele termostatice închise, şi a creşterii umidităţii relative, apare fenomenul de condens la suprafaţa interioară e elementelor exterioare de închidere, precum şi mucegaiul, igrasia. În timp, igrasia se transmite şi la elementele de construcţie învecinate, conduce la creşterea conţinutului de umiditate în elementele perimetrale de închidere şi la degradarea lor ca urmare a procesului de îngheţ/dezgheţ din timpul iernii", a declarat prof. dr. Liviu Dumitrescu.
"Structura de rezistenţă conţine fier care, în contact cu umezeala, rugineşte, se corodează înainte de termen. În momentul în care s-a corodat, clădirea aia în orice moment poate să cadă.", Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari "Condensul duce la scăderea rezistenţei termice a elementelor de închidere, respectiv la creşterea pierderilor de căldură.", Prof. dr. ing. Liviu Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii