Autostrăzile rușinii: România are la finalul anului 2023, doar 13,5 kilometri noi
România are, la finalul anului 2023, doar 13,5 kilometri noi de autostradă, echivalentul a 7 minute de drum. În ciuda acestor cifre rușinoase, autoritățile își continuă promisiunile: încă 90 de kilometri până la finalul anului. Oficialii Companiei de Autostrăzi susțin că ținta va fi atinsă, dar reprezentanții Asociației Pro Infrastructura sunt sceptici.
Cei mai mulți kilometri, 33, ar urma să fie dați în folosință în preajma Capitalei, pe autostrada de centură A0, chiar înainte de 1 decembrie, se laudă purtătorul de cuvânt al CNAIR.
Dar reprezentantul Pro Infrastructura, Ionuț Ciurea, nu crede că autoritățile vor reuși să-și respecte decât o parte din această promisiune, adică 10 kilometri, fără partea de sud din Autostradă, adică 23 de kilometri.
Valoarea tichetelor de masă va crește pentru acești români, începând cu 1 ianuarie 2024
În luna septembrie a acestui an, ministrul Transporturilor, promitea că „într-o lună” va fi gata un tronson de 20 km de pe A0 Nord/București. Săptămâna trecută, Sorin Grindeanu și-a schimbat promisiunea, iar din 20 de kilometri, doar 10 vor fi, de fapt, dați în folosință în acest an.
Stadiul fizic al lucrărilor este de 90%. Purtătorul de cuvânt al CNAIR spune că asta se întâmplă pentru că una dintre intersecțiile care ar asigura accesul la unul dintre capetele acelui tronson este situată, în acte, pe un lot de autostradă unde lucrările nu au început.
Și pentru drumurile express promise de autorități, românii mai trebuie să aștepte.
CNAIR transmite că pe ambele tronsoane de drumuri expres cu șanse de finalizare în acest an, adică părți din Craiova-Pitești și Oradea-Arad, lucrările vor fi gata.
Dar Ionuț Ciurea spune că are rezerve.
„Pe Craiova-Pitești s-a întârziat cu soluția de descărcare a traficului la Colonești, nu e sigur că vor reuși să termine la timp. Pe Oradea-Arad constructorul nu are o presiune, având libertate contractuală până anul viitor. Șansele de finalizare pe ambele drumuri expres sunt 50%-50%”, a declarat reprezentantul Pro Infrastructura pentru Europa Liberă.
Datele CNAIR arată un stadiu fizic al lucrărilor de 85% pe primul tronson din Oradea-Arad (drumul de legătură dintre centura Oradei și ciotul de autostradă A3 Biharia-Borș) și 86% pe tronsonul 3 Valea Largă-Colonești din drumul expres Craiova-Pitești.
În vara acestui an, atât Pro Infrastructura cât și CNAIR aveau estimări și mai optimiste. Reprezentantul asociației afirma că au șanse de finalizare 86 de km de autostrăzi și drumuri expres, iar CNAIR plusa și estima că poate ajunge la peste 120 de kilometri realizați.
Pe 21 septembrie, când a fost inaugurată prima porțiune de autostradă din acest an, România a depășit borna de 1.000 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres. Cei 13,5 km inaugurați se află între Nușfalău, județul Sălaj și Suplacu de Barcău din jud. Bihor, pe autostrada Transilvania. Lotul nu se leagă, însă, de nicio altă porțiune de drum rapid.