Autorul documentarului "The Romanians are coming", la Timişoara: "Este şi o lene a britanicilor..."
Autorul documentarului "The Romanians are coming", James Bluemel, prezent la Timişoara, a spus că îi place România, ba chiar a petrecut o vacanţă aici. „Eu arăt România oamenilor, nu a mea, oamenii mi-au arătat unde locuiesc, ei m-au dus acolo. Le-am spus să-mi arate oraşul şi mi-au arătat cum văd ei Oraviţa”, a menționat acesta.
Personajul-narator este Petru Alexandru Fechete, un tânăr rom care povesteşte despre cei 20.000 de români ajunşi în Marea Britanie anul trecut. Majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice. „Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Şi astfel de romi vă sperie pe voi”, afirmă el. Printre protagoniştii celui de-al treilea episod al seriei-documentar „Romanians are coming” se află şi tineri din Oraviţa, scrie Ziarul Timişoara.
O altă problemă des discutată este faptul că românii fură locurile de muncă ale britanilor. James Bluemel nu a dorit să scoată în evidență acest aspect, menționând că situația nu este chiar așa: Locuri de muncă sunt… Este şi o lene a britanicilor, care spun «Eu nu am de gând să fac munca asta, nu mă duc să culeg fructe, nu-mi distrug spatele pentru asta, opt ore pe zi, pentru salariul minim». Dar sunt oameni care trebuie să facă şi asta. În film apare un fermier din Kent, care spune că, dacă n-ar fi românii, nu ar găsi pe nimeni care să lucreze pe terenurile lui.
CNA-ul britanic, Ofcom (Office of Communication), a investigat postul de televiziune CHANNEL 4, în urma celor 120 de plângeri care au apărut din cauza modului în care seria-documentarul a descris comunităţile de români şi romi din Marea Britanie. Purtătorul de cuvânt de la Ofcom a spus că natura plângerilor şi sesizărilor a vizat un „material potenţial ofensator” care „nu era justificat de context”. "Romanians are coming" cuprinde trei părţi şi a fost difuzat începând din 17 februarie 2015.
„Romanians are coming” are nouă personaje principale, români care au mers să se stabilească în Marea Britanie. Regizorul seriei-documentar susţine că nu l-au interesat niciodată infractorii şi că materialul a fost gândit pentru a prezenta temerile britanicilor legate de imigranţi. „Este interesant, au fost o grămadă de comentarii despre acest film. Toate comentariile pozitive au venit din partea britanicilor. Nu am văzut niciunul negativ din partea lor, toate au venit de la români. Britanicii au fost de partea personajelor din film, habar nu aveau că aceşti oameni au făcut atâtea sacrificii ca să ajungă în Anglia. Nu ştiam că au fost nevoiţi să îşi ia rămas bun de la copiii lor pentru a căuta un loc de muncă”, a concluzionat James Bluemel.