MENIU

Auto-mutilarea ONLINE, noua amenințate pentru minori. De ce ignoră Twitter fenomenul

Un nou fenomen îngrijorător, cu o viteză de răspândire record, se manifestă pe cea mai utilizată aplicație de mesagerie, Twitter. Este vorba despre postări care promovează auto-mutilarea, al căror număr a crescut de aproximativ 7 ori în mai puțin de un an. Și mai grav este că astfel de postări sunt foarte populare, ceea ce denotă că au efect și că numărul persoanelor dispuse să-și facă singure rău crește de o zi la alta.

Într-un studiu recent, grupul de cercetători din cadrul Network Contagion Research Institute și ai universității Rutgers au identificat o comunitate tot mai numeroasă care promovează auto-mutilarea pe Twitter, potrivit Mediastandard.ro.

Autorii analizei atrag atenția că, deși teoretic regulile platformei Twitter interzic mesajele legate de suicid și alte forme de auto-vătamare, în realitate acestea s-au înmulțit exponențial.

HAȘTAGURILE LEGATE DE AUTOMUTILARE S-AU ÎNMULȚIT CU 700% 

În octombrie anul trecut, 5Rights - un grup britanic specializat în protejarea minorilor față de conținutul online periculos, a semnalat companiei Twitter proliferarea rapidă a unui hashtag ce conduce direct la postări cu conținut legat de auto-mutilare, în loc să dirijeze spre cele care decurajează un astfel de comportament.

Cu toate că Twitter a declarat că va lua măsuri, folosirea hashtagurilor respective a crescut exponențial din acel moment, de la aproape 4.000 în octombrie 2021, până la 30.000 în luna iulie a acestui an.

VÂRFUL AISBERGULUI: DE LA AUTOMUTILARE LA CRIME ÎN MASĂ

Mai grav de atât, postările care conțin referire la auto-mutilări grave au crescut de la mai puțin de o mie, la peste 4.500 în august 2022.

La fel de îngrijorător este faptul că majoritatea persoanelor care postează acest tip de conținut sunt adolescenți. Problema este că o parte din această comunitate este reprezentată de persoane care îi încurajează și chiar îi învață pe copii cum să-și facă rău.

Raportul NCRI atrage atenția că alt aspect extrem de periculos este efectul de pânză de păianjen a răului în care sunt prinși adolescenții. Analizele au indicat o creștere rapidă rapidă, uneori de-a dreptul copleșitoare, a postărilor care glorifică tulburările de alimentație sau atacurile armate în masă.