Au oferit droguri gratuite drogaților, iar acum străzile sunt sufocate de oameni fără adăpost și criminalitate. Marile metropole occidentale, distruse de politicile sociale
Politicile sociale care prevăd acordarea gratuită de droguri drogaților în Vancouver și Seattle au avut un impact profund și devastator asupra acestor comunități. În aceste orașe, numărul persoanelor fără adăpost a explodat, iar teroarea instaurată de drogați a devenit un aspect obișnuit în viața de zi cu zi a locuitorilor. Și în România se fac auzite din ce în ce mai multe voci care spun că cea mai „bună” metodă de prevenire a consumului de droguri este să oferi dependenților droguri la liber. Mai multe documentare arată ce se poate întâmpla, de fapt, dacă se implementează astfel de politici dezastruoase.
Autoritățile marilor metropole, în efortul de a oferi asistență și suport celor afectați de dependența de droguri, au inițiat astfel de politici sociale, dar, conform filmărilor de pe străzi, rezultatele au fost cu totul neașteptate și dezastruoase.
Două documentare pertinente prezintă urmările devastatoare ale politicilor sociale de ajutorare a dependenților de droguri asupra a două metropole cândva înfloritoare: Vancouver și Seattle.
Abordarea conform căreia dependenții de droguri trebuie ajutați nu prin programe de reabilitare, ci, dimpotrivă, prin acordarea de droguri gratuite și amenajarea de locuri speciale unde aceștia să se drogheze, a fost larg îmbrățișată de marile orașe de peste ocean.
Pe măsură ce numărul persoanelor fără adăpost a crescut, o serie de consecințe negative au devenit tot mai evidente. Locuitorii, atât cei care locuiesc în proximitatea zonelor în care se desfășoară distribuția de droguri gratuite, cât și cei care sunt nevoiți să traverseze aceste zone, se confruntă zilnic cu infracțiuni, violență și comportament dezordonat din partea persoanelor dependente de droguri. Agresiunile, furturile și vandalizările au devenit o parte constantă a vieții în aceste orașe, terorizând populația într-un mod înspăimântător.
Documentarul „Vancouver is dying” (Vancouver este pe moarte) arată străzi întregi cu corturi pline de dependenți de droguri, pe unde simpla trecere este un joc al norocului.
La rândul său, documentarul „Seattle is dying” (Seattle este pe moarte) arată scene dezolante: Drogați umblă liber pe străzi, iar trecătorii trebuie să facă slalom printre ei, pentru a nu păți ceva. Producătorii documentarului critică politicile sociale care încurajează consumul de droguri.
Mai mult, producătorii au mers pe firul banilor și au descoperit că specialiștii care publică lucrări științifice prin care spun că drogații trebuie să fie încurajați pentru a continua adicția au, de fapt, acțiuni în companiile care furnizează oficial substanțele opioide pe străzi prin intermediul ONG-urilor și a lucrătorilor sociali.
Realitatea cruntă din marile orașe ale Americii de Nord a fost surprinsă și de doi vloggeri români de turism, care au filmat scene incredibile în plimbarea lor prin Philadelphia: