ATENŢIE ŞOFERI! Cum trebuie să conduci în siguranță pe timp de ploaie. Ce făceai greşit până acum
Condusul pe ploaie torențială poate fi periculos. Pe lângă viteza prea mare și neatenția la volan, intervine și pericolul acvaplanării, care cauzează anual numeroase victime.
Pentru un șofer experimentat, aceste sfaturi pot fi inutile, dar e bine să le recitești pentru a ți le aminti, în cazul în care ai uitat vreunul.
După cum ai observat, pe timp de ploaie torențială, vizibilitatea este destul de scăzută și dacă nu menții o viteză optimă și nu ai mașina echipată corespunzător, cu pneuri și ștergătoare adecvate, te pui atât pe tine, cât și pe ceilalți în pericol.
Conform studiilor efectuate de Federal Highway Administration, starea deteriorată sau alte condiții care intervin asupra pavajului pe care circuli cu mașina este cauza principală producerii accidentelor, cumulată cu modul în care conduc șoferii.
Ploaia torențială cauzează între 10 și 20% din totalul acidentelor rutiere anuale, care se soldează cu mii de morți și sute de mii de răniți.
Acvaplanarea este principalul pericol rezultat din ploaia torențială și este acel fenomen de “plutire” care se produce atunci când cauciucurile roților pierd contactul cu asfaltul din cauza apei acumulate pe șosea și care te face să pierzi controlul volanului.
E ca și când cineva te-ar propulsa cu tot cu mașină, dintr-un avion în viteză, direct pe un lac. Diferența e că nu e necesar niciun avion dacă ai o viteză suficient de mare cât să începi să “navighezi” cu autoturismul pe apă, în loc să te deplasezi pe șosea.
Problema e că acvaplanarea nu se produce doar atunci când se inundă drumul pe care mergi cu viteză. Este nevoie de doar câțiva centimetri de apă acumulată pentru că mașina ta agită și preia o bună parte din apă, cât să o ridice de pe șosea. De regulă, acvaplanarea intervine când depășești viteza de 50 km/h.
Cum previi acvaplanarea când conduci
- Fii atent la drum și la nimic altceva. Concentrează-ți atenția adupra șoselei pentru a observa eventualele pericole;
- Încetinește viteza, până ajungi la limita la care știi că se produce acvaplanarea, chiar sub acest nivel;
- În cazul în care simți că-ți „fuge” mașina pe apă, nu te panica, nu încetini brusc și nici nu face jaloane din volan, nu vei face decât să înrăutățești fenomenul. Încetinește treptat și ține bine volanul pe direcția dorită.