ATACUL asupra petrolierului „Mercer Street, pe agenda Consiliului de Securitate ONU - Poziția NATO, UE și a Rusiei
Marea Britanie va discuta despre atacul mortal asupra petrolierului Mercer Street din largul coastelor Omanului în cadrul unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU de vineri. Anunțul nu este încă oficial și nu se aşteaptă ca cei 15 membri ai Consiliului să întreprindă vreo acţiune, potrivit Reuters.
Regatul Unit a comunicat marţi Consiliului de Securitate că "foarte probabil" Iranul a utilizat una sau mai multe drone pentru a comite atacul asupra petrolierului Mercer Street de săptămâna trecută, în care au murit doi membri ai echipajului - un român şi un britanic.
Teheranul a negat orice implicare în atacul de joia trecută asupra Mercer Street - aflat în proprietatea unei companii japoneze, dar operat de firma Zodiac Maritime, care are un proprietar israelian.
O posibilă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU vine după demersurile deja făcute la nivel comunitar și NATO.
SUA şi Regatul Unit au anunţat, deja de duminică, că vor lucra împreună cu aliaţii lor pentru a răspunde acestui atac. Londra și Washington au anunțat deja miercuri poziția comună în cazul petrolierului Mercer Street și au cerut ca "Iranul să pună capăt comportamentului său destabilizator".
În același timp, Rusia rămâne rezervată.
"Sunt multe informaţii contradictorii. O analiză 'foarte probabilă', pe care o respingem complet. Trebuie să stabilim faptele... nu trebuie să ne grăbim să tragem concluzii sau să acţionăm fără să avem dovada privind ceea ce s-a întâmplat", le-a declarat miercuri jurnaliştilor adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski.
România, Regatul Unit şi SUA au inițiat un demers comun la NATO și au denunțat “caracterul deliberat” al atacului asupra vasului “Mercer Street”. Atacul, pe baza informaţiilor disponibile, a fost atribuit Iranului. Cei trei aliați au atras atenţia că acest incident reprezintă “o încălcare clară a dreptului internaţional”.
NATO a emis, la 3 august 2021, o declarație publică privind caz vasului “Mercer Street”, reiterând solidaritatea față de România și Statele Unite.
MAE a anunțat că va continua, pe acest subiect, coordonarea cu aliații și partenerii României, inclusiv la nivelul organizațiilor multilaterale. Un demers similar de informare a fost realizat și la nivelul Uniunii Europene, la 2 august 2021. De asemenea, la 3 august 2021, ministrul Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell.
Petrolierul “Mercer Street”, în proprietate japoneză şi operat sub pavilion liberian de compania Zodiac Maritime, care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost atacat pe 29 iulie, în timp ce naviga fără încărcătură în Marea Arabiei, în largul coastelor Omanului. În urma atacului, noi navigatori au fost uciși, un român și un britanic.