MENIU

Atacatorul lui Trump avea mașina plină de dispozitive explozive. Ce au mai descoperit anchetatorii

Donald Trump a supraviețuit tentativei de asasinat. Foto: Profimedia

Autorităţile americane au descoperit dispozitive explozive în maşina tânărului care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump, a relatat duminică Wall Street Journal, citând surse care au dorit să li se păstreze anonimatul.

Maşina condusă de presupusul atacator, Thomas Matthew Crooks, era parcată lângă locul de desfăşurare a mitingului electoral al lui Trump din Butler, în statul Pennsylvania. Odată ce au efectuat percheziții la domiciliul acestuia, anchetatorii au găsit materiale pentru fabricarea de bombe.

Atât Wall Street Journal, cât şi ABC News au mai scris că arma folosită de tânărul de 20 de ani - o semiautomată AR-15 - fusese cumpărată de tatăl acestuia.

Crooks a fost poziționat pe acoperișul unei fabrici la o distanță de peste 130 de yarzi (120 de metri) de scena de la Butler Farm Show, de unde a tras, conform unor surse citate de The New York Post.

Atacatorul l-a rănit pe Trump la urechea dreaptă, omorând în schimb un participant la miting şi rănind grav alţi doi.

Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA, a fost împușcat în ureche în timpul discursului său. El a fost imediat transportat la un spital local, de unde a fost externat ulterior, conform informațiilor furnizate de Bloomberg. Starea sa de sănătate este bună, a confirmat echipa sa de campanie.

Din păcate, cei din public nu au fost la fel de norocoși. În urma celor 8 focuri de armă, o persoană a murit, iar alte două au fost rănite. Serviciile Secrete l-au ucis pe individul care a tras de pe un acoperiș din zonă. Autorităţile l-au identificat duminică pe spectatorul ucis ca fiind Corey Comperatore, în vârstă de 50 de ani, din Sarver, Pennsylvania, despre care guvernatorul statului, Josh Shapiro, a declarat presei că a murit protejându-şi familia de gloanţe.
 
Kremlinul bagă bățul prin gard și acuză administraţia Biden că a încurajat tentativa de asasinare a lui Trump
 
"Corey a fost un susţinător fervent al fostului preşedinte şi era extrem de fericit că este alături de el ieri seara în comunitate", a spus Shapiro. "Dezacordurile politice politice nu pot fi niciodată reglementate prin violenţă"

Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden a discutat cu Trump și a exprimat ușurarea că fostul președinte este în afara oricărui pericol. În timp ce Trump se afla pe scenă, au fost trase patru sau cinci focuri de armă, potrivit martorilor. Într-o înregistrare video live, Trump a fost văzut apucându-și urechea dreaptă și apoi căzând în spatele podiumului, având fața stropită cu sânge. Agenții Secret Service l-au protejat imediat și l-au escortat la o mașină de urgență.

Ce a mărturisit Donald Trump după atac

„Am fost lovit de un glonț care mi-a străpuns vârful urechii drepte," a scris Trump pe platforma sa Truth Social. „Este incredibil că un astfel de act se poate întâmpla în țara noastră," a adăugat el. Secret Service a confirmat că Trump este în siguranță.
 
Președintele Joe Biden a condamnat violența și a subliniat importanța unității împotriva unor astfel de acte. „Toată lumea trebuie să condamne astfel de violențe”, a spus Biden într-un discurs televizat, adăugând că este ușurat să afle că Trump este într-o stare bună de sănătate.

Incidentul a avut loc chiar înainte de convenția republicană, unde Trump urmează să fie desemnat oficial drept candidat prezidențial al Partidului Republican. Echipa de campanie a fostului președinte a confirmat că Trump intenționează să participe la convenție.


ANM anunță urgia temperaturilor de foc: „Există o probabilitate foarte mare ca până spre finalul lunii să vorbim de un nou record”