Atac CHIMIC în Siria. Cel puțin 70 de morți, printre care mulți copii, în orașul Douma
Un atac chimic a avut loc sâmbătă în orașul Douma din Ghouta de Est, Siria, soldat cu cel puțin 70 de morți, printre care mulți copii, și peste 700 de oameni afectați. Forțele guvernamentale controlate de Bashar al-Assad s-ar afla la originea acestui masacru. Este de urmărit care va fi reacția puterilor occidentale.
Un atac chimic a avut loc sâmbătă în orașul Douma din Ghouta de Est, Siria, soldat cu cel puțin 70 de morți, printre care mulți copii, și peste 700 de oameni afectați.
Imagini devastatoare cu mulți morți, inclusiv copii, într-un adăpost antiaerian au fost postate pe Twitter.
Este de așteptat ca bilanțul morților să crească, potrivit BBC News. Agenția de voluntari White Helmets a publicat un mesaj pe contul de Twitter cu 150 de morți, dar mesajul a fost șters ulterior.
Rusia a afirmat duminică că regimul sirian nu a folosit arme chimice în timpul raidurilor sale împotriva rebelilor din oraşul Duma, în estul provinciei Ghouta, contrar suspiciunilor Statelor Unite, transmite France Presse.
"Dezminţim categoric aceste informaţii", a declarat generalul Iuri Evtuşenko, şeful Centrului rus pentru reconcilierea părţilor aflate în conflict în Siria, citat de agenţiile de presă ruse.
"Suntem pregătiţi, odată ce Duma va fi eliberat, să trimitem imediat specialişti ruşi în apărare nucleară, chimică şi biologică pentru a colecta datele care vor confirma că aceste afirmaţii sunt complet inventate", a adăugat el.
Statele Unite au denunţat duminică un posibil atac chimic al forţelor siriene în Ghouta de Est, ultimul bastion rebel de la porţile Damascului, unde raidurile regimului s-au soldat cu 70 de civili morţi vineri şi sâmbătă.
Atacul chimic a venit după un raid aerian al regimului sirian asupra ultimului bastion rebel din Ghouta de Est, echipele de salvare vorbind de un atac cu gaz sarin.
Imediat după acuzaţiile Căştilor Albe, implicate în eforturile de salvare din zona rebelă, media de stat de la Damasc a negat orice responsabilitate a regimului lui Bashar al-Assad şi a denunţat incidentul drept o "farsă" a insurgenţilor aflaţi în derută.
Departamentul de Stat al SUA a declarat că monitorizează rapoartele "extrem de îngrijorătoare" și că Rusia este responsabilă dacă un atac chimic a avut loc.