MENIU

Aspretele, vedeta României în paginile publicației BBC

aspretele, sursa: Fundația Alex Găvan / Andrei Togor, Marcus Drimbea

România este pe prima pagină a site-ului de știri BBC. Aspretele, peştele fosilă vie, aflat în pragul dispariţiei, a atras atenția jurnaliștilor britanici după ce a fost filmat pe Valea Vâlsanului, din Munţii Făgăraşului. Alpinistul şi activistul de mediu Alex Găvan este cel care a anunțat descoperirea.

După mulți ani în care s-a crezut că ar fi dispărut, peștele care a apărut acum 65 de milioane de ani a fost din nou observat în Făgăraș. Biologii spun că aspretele este cel mai rar din Europa şi, după unele estimări, chiar din lume. Conform activistului de mediu, au fost identificate 12 exemplare și cere autorităților române să găsească soluții pentru salvarea lui.

Alex Găvan: „Avem asprete, încă trăiește și trebuie să o facă și în viitor. Pentru că dacă a supraviețuit 65 de milioane de ani, nu poate omul în 50 de ani să îl distrugă complet. (...) Conform datelor oficiale, în momentul de față, populația de asprete numără între 10-15 exemplare. Noi am descoperit incidental 12 exemplare. (...) Imaginile video cu aspretele de până acum par să-l ilustreze doar în captivitate, doar în acvariu. (...) Este posibil ca acestea să fie singurele imagini video cu aspretele de la descoperirea speciei din 1957. Aspretele este un animal nocturn (...) Important este ca statul român să-și respecte propriile legi. Distrugerile de pe Valea Vâlsanului sunt produse de statul român. (...) Fără ajutorul omului, această specie va dispărea. (...) Multe din distrugerile din Valea Bârsanului au fost oprite și cu ajutorul localnicilor.”

Mai multe articole despre:
mediul înconjurător