MENIU

ASE vrea să dea lovitura cu un laborator de agricultură urbană digitală. Unitatea futuristă e dotată cu un robot agricol, imprimantă și scanner 3D

ASE vrea să dea lovitura cu un laborator de agricultură urbană digitală.

Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului din cadrul Academiei de Studii Economice din București își continuă angajamentul față de inovare și dezvoltare sustenabilă prin deschiderea oficială a Laboratorului universitar de agricultură urbană digitală. 

 Acest laborator modern, dotat cu echipamente de ultimă generație precum un robot agricol cartezian educațional, un turn aeroponic, imprimante și scanere 3D pentru prototipuri rapide, precum și kit-uri destinate studenților, reprezintă un pas semnificativ în integrarea tehnologiilor avansate în domeniul agriculturii 4.0. Prin aceste facilități, facultatea își propune să pregătească viitorii specialiști pentru a face față provocărilor actuale și viitoare ale industriei agroalimentare, promovând metode sustenabile și inovatoare de cultivare a plantelor în mediul urban.

Inaugurarea Laboratorului universitar de agricultură urbană digitală a avut loc vineri, 4 octombrie 2024. „Academia de Studii Economice din București este prima universitate din România care deține astfel de dispozitive avansate”, a punctat Nicolae Istudor, rectorul ASE, prezent la eveniment.

Robotul agricol cartezian educațional este un instrument conceput pentru a asista activitățile agricole, incluzând monitorizarea culturilor și a solului, aplicarea pesticidelor și îngrășămintelor, precum și cultivarea și recoltarea plantelor în mod automat. De asemenea, acesta analizează datele pentru a spori eficiența economică, având și un aspect educativ.

 „Utilizat în scopuri educaționale, robotul cartezian agricol învață studenții sau cercetătorii despre robotică, automatizare și tehnologie agricolă”, a arătat prof. univ. dr. Mirela Stoian, decanul Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului, citat de Revista Fermierului.

Turnul aeroponic agricol reprezintă o construcție verticală dedicată cultivării plantelor prin tehnologia aeroponică, o tehnică agricolă în care rădăcinile plantelor sunt atârnate în aer și primesc o soluție nutritivă sub formă de spray. Această instalație este ideală pentru utilizarea în mediul urban, în sere sau în spații interioare, deoarece optimizează utilizarea spațiului și reduce consumul de apă și nutrienți.

Ploile revin în forță. ANM a emis Cod Galben de averse în jumătate din ţară, până luni dimineața. Care vor fi cele mai afectate zone

Proiectul face parte din Programul „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” și are ca scop dezvoltarea agriculturii prin tehnologie și digitalizare. 

La evenimentul de inaugurare au fost subliniate unicitatea, noutatea și importanța laboratorului, în condițiile actuale ale pieței muncii. „Universitatea noastră se adaptează continuu, dezvoltând infrastructura educațională și calibrarea informațiilor necesare studenților în vederea inserției la nivelul meseriilor viitorului”, a precizat Nicolae Istudor.

Agricultura de precizie este o abordare modernă în gestionarea activităților agricole, care folosește tehnologii avansate pentru a optimiza producția și a spori eficiența utilizării resurselor. Importanța acestei metode devine din ce în ce mai clară, având în vedere numeroasele sale beneficii care contribuie la soluționarea provocărilor contemporane din agricultură, precum creșterea și migrarea populației, schimbările climatice și necesitatea conservării resurselor naturale.

„Firește, trebuie să avem grijă să nu mutăm agricultura la oraș, dar să oferim fiecărui mediu avantajele și provocările de rigoare. Acest pas reprezintă un pilon important pentru înțelegerea și dezvoltarea creativității studenților noștri, care pot aplica ulterior tehnologii moderne în cadrul diferitelor ferme sau entități private, sau chiar contribui la adaptarea Agriculturii 4.0 în anumite stațiuni și institute de cercetare agricolă”, a conchis Mirela Stoian.  

Victorie pentru România după eforturile guvernării liberale: CJUE dă dreptate și suspendă obligația șoferilor de TIRuri să întoarcă vehiculul în țara de origine