Armata turcă a uitat de Statul Islamic şi avansează în Siria după kurzi
Forţele susţinute de turci au avansat luni pe teritoriul sirian, îndreptându-se spre Manbij, un oraş aflat la circa 30 kilometri sud de graniţa cu Turcia, capturat luna trecută de aşa-numită coaliţie anti-ISIS Forţele Democratice Siriene (SDF), care include miliţia kurdă YPG şi care este sprijinită de Washington, relatează News.ro.
În replică, SDF a anunţat că îşi consolidează poziţia la Manbij, dar a subliniat că trupele din regiune nu fac parte din YPG.
Avioanele de luptă şi artileria turcă au bombardat poziţii ale YPG în ultimele zile. Regimul de la Ankara acuză miliţia kurdă că încearcă să controleze un teritoriu unde, de-a lungul istoriei, nu a existat o populaţie kurdă foarte numeroasă.
"YPG este implicată în epurare etnică, aduce pe cine vrea în acele teritorii", a spus ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, cerând din nou retragerea forţelor miliţiei la est de fluviu Eufrat, o graniţă naturală cu zonele din estul Siriei aflate sub controlul kurzilor.
Pe de altă parte, YPG, pe care Washingtonul o consideră un aliat de încredere împotriva jihadiştilor în conflictul sirian, a respins acuzaţiile turce şi afirmă că toate forţele sale aflate la vest de Eufrat s-au retras deja.
„Afirmaţiile Turciei că luptă împotriva YPG la vest de Eufrat nu au nicio bază reală şi sunt doar pretexte pentru a-şi extinde ocupaţia pe teritoriul sirian", a spus purtătorul de cuvânt al miliţiei, Redur Xelil.
La rândul său, un purtător de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a afirmat că Washingtonul are informaţii că, „în mare parte", forţele YPG s-au retras deja la est de Eufrat, aşa cum le-au cerut SUA.
Între timp, armata turcă a anunţat că îşi orientează operaţiunile şi spre vestul Siriei, un teritoriu controlat încă de organizaţia teroristă Stat Islamic şi că a cucerit deja câteva localităţi din această zonă.
Pe de altă parte, vicepremierul Numan Kurtulmus a dat asigurări că forţele turce nu au nicio intenţie să rămână în Siria. "Turcia nu este o ţară care să ocupe" alte state, a declarat el.
La începutul campaniei Ankarei peste graniţă, ce durează deja de aproape o săptămână, tancuri, artilerie şi avioane de luptă turceşti le-au oferit rebelilor sirieni aliaţi forţa necesară pentru a captura rapid oraşul Jarablus, aflat la frontiera dintre cele două ţări şi controlat de militanţi ai organizaţiei teroriste Stat Islamic.
De atunci, însă, forţele turce au avasat în zone controlate de forţe aliate SDF, ceea ce a nemulţumit Washingtonul.