Armata Română, gata de o nouă achiziție? România vrea să cumpere rachete din Germania pentru sistemele Patriot
Ministerul Apărării cere încuviințarea Parlamentului pentru o nouă achiziție majoră. Vorbim despre 200 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele antiaeriene Patriot intrate deja în operarea forțelor armate din țara noastră. Costurile pentru această nouă achiziție sunt estimate la peste 1 miliard de euro, iar avansul de 35% trebuie plătit acum până la final acestui an sau în primele trei luni din 2024. Acest tip de rachete pot lovi ținte până la 160km depărtare.
„Scopul achiziției este completarea parțială a stocurilor de luptă cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T”, se arată în solicitarea MApN adresată Parlamentului, unde s emai preizează că „achiziția este realizată prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziți, utilizând inițiativa ESSI (European Sky Shield Initiative); achiziția este realizată de Agenția NATO pentru Sprijin şi Achiziții prin atribuirea unui contract de achiziție către compania COMLOG/Germania, pentru fabricarea rachetelor și printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) cu Guvernul Statelor Unite ale Americi, pentru omologarea rachetelor fabricate în Europa”, relatează HotNews.
Pptrivit MApN, "prețul maxim unitar este de cca. 5.444.750 EUR, fără TVA iar costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950.000 EUR, fără TVA (include piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS) și va fi stabilit cu exactitate după inițierea procedurilor de atribuirea contractului de achiziție; avansul initial, de aprox. 35% din valoarea totală estimată a întregului pachet trebuie plătit în anul 2023 sau în trimestrul I al anului”.
Rachete PAC-2 GEM-T sunt cele mai moderne versiuni ale rachetelor PAC-2, care poate angaja ținte de diferite tipuri, de la avioane, drone sau elicoptere inamice, până la rachete de croazieră sau, în special, rachete tactice balistice.
Racheta PAC 2 GEM-T are o rază operațională de circa 160 de kilometri și un plafon de 32.000 de metri.
Rachetele folosesc o ghidare cu un radar semi-activ și nimicesc țintele prin explozie în proximitatea lor. Vorbim, totodată, despre cele mai mari rachete ale sistemului APtriot din punct de vedere al dimensiunilor, putând fi montate maxim câte patru per lansator.
Ucraina a folosit cu succes sistemul Patriot cu rachete PAC-2, reușind, astfel, să țină cumva piept aviației rusești, mai arată jurnaliștii de la HotNews.