Ar avea pacienții din Colectiv o șansă în plus dacă sunt trimiși în afară? Iată ce spune un medic
Medicul Cristian Niţescu de la Spitalul de Arşi a afirmat, la Realitatea TV, că problema transferului pacienţilor în străinătate este complicată. "Arsurile de căi respiratorii nu au un tratament propriu-zis. Dacă în cazul arsurii de suprafaţa poţi să operezi un pacient când este stabil, să pui o grefă de piele, la nivelul căilor aeriene lucrurile nu stau deloc aşa", a explicat medicul.
"Leziunile căilor aeriene nu se pot vindeca decât în timp şi singure. Nu pot să spun că cineva de pe mapamond ar fi putut să facă ceva ca leziunea să fie mai uşoară sau să folosească un tratament miraculos. Nu este vorba că dacă trimiţi un pacient în afară va fi o diferenţă", a mai afirmat Cristian Niţescu.
Medicul a mai explicat că Spitalul de Arşi a mai trimis în străinătate, în Germania, Franţa, Israel, la cererea familiei, pacienţi, în special mineri, iar proporţia celor care au scăpat a fost de 1 la 10.
"Dacă îi trimiţi în străinătate nu înseamnă că se şi rezolvă problema. Nu putem spune că la noi este rău şi acolo este bine", a continuat acesta.
Întrebat dacă pacienţii răniţi în incendiul din Clubul Colectiv ar avea o şansă în plus dacă ar fi trimişi în străinătate, Cristian Niţescu a spus că depinde de la caz la caz. "Nouă cazuri din 10 putem spune că noi le rezolvăm ca în afară, poate că al zecelea nu s-ar putea rezolva la noi şi în străinătate da", a mai afirmat medicul de la Spitalul de Arşi.
Medicul Cristian Niţescu a explicat că în cazul primului pacient trimis în străinătate, medicii au fost cei care au solicitat transferul. "Medicii au constat că evoluţia stării este greu de susţinut şi au spus că pacientul ar trebui transferat. Depinde şi de conţiinţa ta, pe care medicii o au, şi dacă crezi că există o şansă, ca medic spui hai să încercăm", a mai spus acesta.