MENIU

Anunț pentru românii care vor să-și schimbe cartea de identitate. Cum se folosește procura specială

Românii care locuiesc în afara țării sunt adesea confruntați cu provocarea reînnoirii documentelor de identitate, mai ales atunci când acestea expiră. Deși procesul nu este complicat, pentru cei aflați în străinătate, procedurile pot deveni mai dificile din cauza distanței și a resurselor limitate.

Începând cu 2024, autoritățile române au introdus o soluție inovativă care le permite românilor din afara țării să își reînnoiască buletinul fără a fi necesar să se întoarcă în România.

Cum pot românii din străinătate să își reînnoiască cartea de identitate

Românii care trăiesc în afara țării vor putea solicita reînnoirea buletinului de identitate prin intermediul misiunilor diplomatice sau consulatelor românești.

 Acestea nu pot emite buletine direct, însă pot sprijini solicitantul în procesul de reînnoire prin autentificarea unei procuri speciale. Prin această procură, o persoană din România poate finaliza procedura de reînnoire a documentului în numele solicitantului.

Pașii necesari pentru reînnoirea buletinului 

Pentru a începe procedura de reînnoire a buletinului, românii din străinătate trebuie să se prezinte la misiunea diplomatică sau consulatul român cu următoarele documente:

Actul de identitate românesc valabil (pașaport, titlu de călătorie sau buletin de identitate) – original și trei copii

Cinci fotografii color recente, de dimensiunea 3 cm x 4 cm

Datele complete ale persoanei împuternicite din România și o copie a cărții de identitate a acesteia

De asemenea, solicitantul va trebui să facă o programare online pe platforma econsulat.ro pentru autentificarea procurii.

Odată ce procura este autentificată de misiunea diplomatică, persoana împuternicită din România va trebui să se prezinte la Serviciul Public de Evidență a Populației din localitatea solicitantului. Documentele necesare sunt:

Procura consulară autentificată

Două fotografii recente ale solicitantului

Certificatul de naștere al solicitantului

Certificatul de căsătorie/divorț (dacă este cazul)

Buletinul expirat (dacă este cazul)

Documente care atestă domiciliul solicitantului

În cazul minorilor care trăiesc în afara țării și care doresc modificarea domiciliului, vor fi necesare și certificatele de naștere ale acestora.

Ce se întâmplă dacă toate documentele sunt expirate?

În cazul în care toate documentele solicitantului sunt expirate, misiunile diplomatice pot emite un titlu de călătorie temporar, care va permite persoanei să se întoarcă în România pentru a-și reînnoi documentele. Acesta este un instrument util care ajută românii aflați în afacerea țării să nu rămână fără acte valabile.

Alte documente care pot fi reînnoite în străinătate

Pe lângă reînnoirea cărții de identitate, românii care locuiesc în afara țării pot solicita și înlocuirea altor documente expirate:

Pașapoartele expirate pot fi reînnoite fie prin solicitarea unui titlu de călătorie temporar, fie direct la misiunile diplomatice.

Permisele de conducere expirate pot fi reînnoite la autoritățile din țara de reședință, în cazul statelor membre UE. În alte state, se recomandă contactarea misiunii diplomatice pentru îndrumare suplimentară.

Ce se întâmplă dacă intri în România cu documente expirate?

Cetățenii români care călătoresc în România cu documente expirate vor putea intra pe teritoriul național, dar vor fi supuși unor verificări de frontieră care nu vor depăși 24 de ore. Această măsură a fost implementată pentru a facilita reîntoarcerea românilor care doresc să își reînnoiască documentele în țară.