MENIU

ANM, după furtuna devastatoare din Vestul ţării: "Trebuie să fim într-o continuă alertă"

Directorul executiv al Agenției Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat la REALITATEA TV că după furtuna care a făcut ravagii duminică în Vestul ţării, autorităţile ar trebui să rămână în alertă pentru că vor mai exista astfel de fenomene meteo extreme, iar intesitatea lor este în creştere. "Astfel de fenomene vor supune o atenţie mărită", a declarat specialistul la REALITATEA TV.

Directorul executiv al Agenției Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat la REALITATEA TV  că intensitatea fenomenelor meteo extreme este una în creştere. "Şi nu numai intesitatea, dar şi frecvenţa pentru că începând din 2000 am tot asistat la astfel de fenomene. Astfel de fenomene vor supune o atenţie mărită", a declarat Elena Meteescu la REALITATEA TV. 

Primul cod la ora 15 

Directorul ANM a explicat la REALITATEA TV că duminică de la ora 15 a fost emis primul cod galben, având în vedere "informaţiile privind modeul de desfăşurare şi viteze estimate pe baza imaginilor radar".

"Având în vedere dezvoltarea rapidă a sistemului de nori, o linie de vijelie care s-a formart la altitudinea de 13.000 de metri, de la această altitutine practic s-a prăbuşit şi a determinat apariţia acestui fenomen", a declarat Elena Mateescu la REALITATEA TV, care a explicat că temperatura a scăzut brusc de la 31 de grade în mai puţin de jumatăte de oră la 16 grade. "A fost înlocuită violent de o masă de aer rece", a declarat Elena Mateescu la REALITATEA TV. 

Aceasta a povestit că la ora 15.28 a fost emis primul cod portocaliu, iar ulterior în cascada colegii au emis trei avertizări. "Numărul total de avertizări a ajuns la 40 de mesaje meteorologice", a declarat directorul ANM.

Aplicaţie ISU pentru alertarea populaţiei

Elena Mateescu a mai spus la REALITATEA TV că oamenii trebuie să ştie de aplicaţia ISU de alerte. "ANM trimite către toate autorităşţile toate mesajele, dar trebuie să vorbim pentru populaţia care se află în aer liber dacă cunoaşte că ISU are o aplicaţie dedicată în care sunt incluse toate alertele meteorologice de vreme severă, atât cele generale cât şi cele de nowcasting care sunt potenţial estimate cu ajutorul imaginii de radar înainte cu o jumătate de oră", a declarat directorul ANM la Realitatea TV. 

Aplicația poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 

Mai multe articole despre:
ANM furtună timiş furtună meteo meteo extrem