MENIU

Protestul angajaţilor RATB: Suntem nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi salariile primite

Angajaţii RATB protestează astăzi faţă de neregulile care au loc în Regie

Angajaţii RATB au organizat vineri un protest prin care au încercat să atragă atenţia autorităţilor cu privire la neregulile sesizate în cadrul Regiei, au anunţat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor 2014.

UPDATE. RATB: Circa 600 de tramvaie, autobuze şi troleibuze sunt stricate şi nu pot fi scoase în traseu

Circa 600 de autobuze, troleibuze şi tramvaie sunt nefuncţionale din cauza problemele tehnice şi a lipsei banilor necesari reparaţiilor, au anunţat, vineri, reprezentanţii Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB).

După protestul organizat de sindicaliştii RATB, reprezentanţii Regiei au anunţat că toate mijloacele de transport în comun aflate în circulaţie corespund din toate puncetele de vedere. Cu toate acestea, 558 de autobuze, troleibuze şi tramvaie nu pot fi scoase în circulaţie din cauza problemelor tehnice pe care le au.

"Referitor la problemele legate de condiţiile de muncă şi de necesarul de piese de schimb, acestea sunt o prioritate pentru RATB. Pentru piesele de schimb sunt deja demarate proceduri în vederea asigurării necesarului posibil cu alocările financiare actuale", adaugă reprezentanţii Regiei.

În ceea ce priveşte parcul de vehicule, problemele sunt generate de gradul avansat de uzură al tramvaielor, troleibuzelor şi autobuzelor. RATB utilizează în prezent un parc circulant de 690 de autobuze, adică 69% din totalul celor 1.000 disponibile. Din acest total, parcul imobilizat ajunge la 214 autobuze, cu defecte tehnice sau tamponări (urmări ale accidentelor de circulaţie) aflate în diverse stadii de reparaţie. Restul autobuzelor sunt în perioada de reparaţii curente, în urma reviziilor tehnice.

Din parcul existent, 500 de autobuze sunt încadrate în norma de poluare Euro 3 şi au grad de uzură de 10 ani (400 - marca Mercedes), respectiv 9 ani (100 - Mercedes), cu o medie de utlizare de 450.644 km. Alte 500 de autobuze au norma de poluare Euro 4, cu grade de uzură de 9 ani (20 autobuze), 8 ani (330) şi 7 ani (150) şi cu o medie de utilizare de 371.151 km. Costurile de întreţinere pentru aceste autobuze au crecut, având în vedere că acestea au ieşit din perioada de garanţie.

În privinţa tramvaielor, parcul circulant efectiv este de 256 din totalul de 475 de tramvaie (54%), în timp ce numărul celor nefuncţionale este de 219. Din numărul total de tramvaie, 297 au gradul de uzură de peste 100%, 82 au un grad de uzură între 75-100%, 54 – un grad de uzură între 50-75%, 32 între 25-50% şi numai 10 tramvaie sunt aproape noi, (cu un grad de uzură între 0 şi 25%). Şi tramvaiele au un program periodic de verificări, revizii şi controale, la 1.250 km, 3.000/ 5.000 km, 12.000/ 20.000km şi 60.000 km, ocazie cu care sunt scoase din trasee.

UPDATE. Aproximativ 30 de angajaţi ai Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) au protestat, vineri, în faţa Autobazei Militari, nemulţumiţi de condiţiile de muncă, salariile primite şi dotările tehnice.

“Suntem nemulţumiţi de activitatea legată de traseu. Nu mai sunt bani pentru întreţinere, pentru şoferii care vor să lucreze suplimentar. O grămadă de şoferi de pe maşinile noastre pleacă să muncească în străinătate, numai în Autobaza Militari avem lipsă de personal de 40 de şoferi. Casierele lucrează pe 900 – 1.000 de lei şi nu au unde să îşi facă nevoile fiziologice. Îşi fac nevoile în pungi sau în coşuri de gunoi. S-au îmbolnăvit femeile din cauza condiţiilor de muncă”, a spus Ion Usturoi, reprezentant al Federaţiei Sindicatelor 2014.

Reprezentanţii RATB au confirmat, pentru Mediafax, că angajaţii Regiei care vând titluri de călători în tonetele special amenajate nu au unde să îşi facă necesităţile fiziologice. "Este adevărat, aceste tonete nu sunt prevăzute cu toalete, însă există un program de lucru care să le permită angajaţilor să plece în timpul programului pentru a-şi rezolva aceste probleme", a spus Constantin Tobescu, reprezentantul RATB.

De asemenea, cei aproximativ 30 de salariaţi RATB care au participat la manifestaţia organizată vineri susţin că printre cele mai mari probleme pe care le are Regia se numără lipsa pieselor necesare reparaţiilor maşinilor. “Avem un autobuz care a luat foc în traseu, pentru ei (n.r. – conducerea RATB) este ceva normal. Unele autobuze au probleme cu frânele, aceste defecţiuni tehnice apar şi pe bord”, adaugă Ivan Florian, preşedintele Sindicatului Transportatorilor APT din RATB, organizatorul protestului.

Un alt motiv de nemulţumire pentru sindicalişti este numărul insuficient de mijloace de transport în comun care circulă pe străzile oraşului. Sute de autobuze sunt stricate şi pentru că nu sunt bani necesari reparaţiilor acestea sunt lăsate în depou săptămâni întregi, declară sindicaliştii RATB.

Până acum, circa 400 de şoferi au plecat să muncească în străinătate din cauza condiţiilor precare de muncă.

Angajaţii RATB vor protesta vineri în faţa Autobazei Militari din Bucureşti, încercând să atragă atenţia autorităţilor cu privire la problemele cu care se confruntă Regia.

Manifestaţia va începe la ora 11.30 şi se va încheia la 15.30, iar printre nemulţumirile angajaţilor se numără managmentul neperformant inpus de Consiliul General al Muncipiului Bucureşti, subfinanţarea RATB, furturile şi distrugerile din RATB sau accidentele de muncă despre care sindicaliştii susţin că sunt ascunse.

"Suntem nemulţumiţi de programul de lucru, de salarii, de orele suplimentare de muncă pe care nu avem voie să le facem. Mulţi şoferi RATB au decis să plece în afara ţării să muncească, sunt multe nemulţumiri la mijloc", a declarat, pentru MEDIAFAX, Ion Usturoi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor 2014.

De asemenea, pe 8 martie va fi organizat un alt protest, de data aceasta în faţa Palatului Parlamentului.

Sursa: mediafax.ro

Mai multe articole despre:
protest RATB angajaţi